AFP: România: preşedintele este alarmat de o relaxare a Codului de Procedură Penală

AFP (Franţa), 19 iunie 2018 – Președintele român de centru-dreapta, Klaus Iohannis, s-a arătat alarmat marți de relaxarea Codului de Procedură Penală votat peste noapte de către deputații social-democrați, considerând că acesta compromite lupta împotriva corupției și deschide calea către o reabilitare a puternicului om al stângii, Liviu Dragnea. „Social-democrații vor să amputeze puterile justiției, ceea ce este foarte grav”, a declarat Iohannis, care denunță în mod constant reforma judiciară controversată inițiată de majoritate. Adoptate cu 175 de voturi la 78, amendamentele reduc numărul de infracțiuni pentru care o persoană poate fi reținută în arest și limitează drastic durata investigației. Partidul Social Democrat, condus de vocea deputatului Florin Iordache, a subliniat că aceste măsuri urmăresc „să pună capăt abuzurilor” de care, potrivit acestei formaţiuni, magistrații anticorupție se fac vinovați.

Potrivit opoziției, două articole trebuie, de fapt, să îi permită lui Dragnea să solicite o „revizuire” a unei condamnări cu suspendare de doi ani pentru fraudă electorală, care, din 2016, l-a împiedicat să candideze la funcția de prim-ministru. „România devine rapid un paradis pentru delincvenți”, a declarat deputatul Dan Barna (Uniunea Salvaţi România, centru-dreapta). Parchetul General și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la modul în care au fost adoptate aceste amendamente, fără a ține seama de propunerile făcute de Consiliul Superior al Magistraturii și de asociațiile magistraților”. „Majoritatea votează legi destinate favorizării lui Dragnea” și „pentru a opri anchetele procurorilor”, a declarat Iohannis, care a spus că „va cere o modificare a acestui text”.

La începutul anului 2017, imediat după revenirea la putere, social-democrații au încercat deja să relaxeze Codul Penal. Această încercare, totuși, a provocat critici din partea Bruxelles-ului și un val de proteste populare fără precedent, forțând guvernul să-și revizuiască decizia. În ultimele luni, guvernul a lansat, de asemenea, o ofensivă împotriva sistemului judiciar, care vizează în special magistrații anticorupție, pe care îi acuză că aparțin unui „stat paralel”. El a ordonat în special demiterea șefei procuraturii anticorupție (DNA), Laura Codruţa Kovesi. Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să dea un verdict foarte sensibil contra lui Dragnea, pe 21 iunie, judecat pentru abuz de putere într-un caz de angajări fictive.