Proiect de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Muncii

Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, aseară, că statul va plăti 2.250 de lei lunar, echivalentul a 500 de euro, angajatorilor care încadrează şomeri şi beneficiari de ajutor social. Sumele vor fi oferite pe o perioadă de cinci ani pentru angajarea de tineri absolvenţi de orice fel de formă de învăţământ – şcoli profesionale, învăţământ gimnazial sau liceal – absolvenţi cu studii superioare, dar şi pentru persoane cu handicap sau care se află în prag de pensionare. Ministrul muncii a precizat că este o schimbare de viziune a guvernului care, prin această măsură, vrea să oprească exodul forţei de muncă.

Reporter: Petruţa Obrejan: Ministrul muncii a precizat că este vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă promovat de ministerul pe care îl coordonează.

Lia Olguţa Vasilescu: Viziunea Ministerului Muncii merge de-acum înainte pe o altă linie, aceea de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitatea de muncă, dar nu vor să o facă, motiv pentru care ne-am gândit ca să îi spijinim pe toţi cei din mediul de afaceri care vor să facă angajări în perioada următoare. În acest sens, statul va plăti suma de 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar angajatorilor care încadrează şomeri şi beneficiari de ajutor social pentru fiecare din aceste persoane pentru o perioadă de până la cinci ani, în funcţie de categoria din care viitorii angajaţi fac parte.

Reporter: Ministrul muncii spunea că angajatorii vor putea oferi persoanelor din această categorie salarii mai mari decât ceea ce oferă statul, astfel încât salariile acestora să ajungă la nivelul oferit şi în alte state europene, iar exodul forţei de muncă să se diminueze. Acest proiect de ordonanţă de urgenţă – a mai spus Lia Olguţa Vasilescu – a fost deja transmis spre avizare ministerelor de finanţe, fondurilor europene şi justiţiei./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iunie