SUA face noi eforturi pentru dezarmarea nucleară a Coreei de Nord

Cu ocazia summit-ului americano-nord-coreean care a avut loc la Singapore, preşedintele american, Donald Trump i-a promis liderului Coreei de Nord, Kim Jong-un că va abandona „jocul de a războiul”. În acel context era evident că acesta vorbea despre exerciţiile militare americano-sud coreene, care se desfăşoară în mod regulat în peninsulă şi în apele teritoriale ale Coreei de Sud. Se pare că Donald Trump îşi respectă cuvântul, întrucât a anunțat suspendarea următorului exerciţiu de acest fel, care urma să aibă loc în luna august. Potrivit declaraţiei preşedintelui american, aceste demonstraţii militare sunt foarte costisitoare, și mai mult decât atât, pot fi interpretate drept provocatoare în timpul negocierilor cu partea nord coreeană, ca atare vor rămâne suspendate, atâta timp cât negocierile cu Phenianul se desfăşoară într-un spirit constructiv.

Anunţul privind suspendarea exerciţiul militar comun cu Coreea de Sud a fost făcut de Dana White, purtătorul de cuvânt al ministerului apărării americane. În acest timp ministrul de externe american, Mike Pompeo se pregăteşte să viziteze din nou Phenianul.

Dana White – potrivit CNN – a afirmat că „Pentagonul a oprit orice lucrare de planificare a exerciţiului militar”. Referitor la organizarea celorlalte exerciţii militare comune programate pentru date ulterioare ea a spus că în privinţa acestora încă nu există o decizie. A adăugat însă nu vor fi suspendate sau anulate celelalte exerciţii militare organizate în comun cu alte ţări în zona Oceanului Pacific. Este vorba despre acţiuni desfășurate în comun cu armatele Canadei, Australiei, Columbiei, Noii Zeelande şi Danemarcii. Ministrul apărării, James Mattis, ministrul de externe Mike Pompeo şi consilierul pe probleme de securitate al Pentagonului, John Bolton se vor consulta chiar săptămâna aceasta cu privire la paşii ce urmează a fi făcuţi – a declarat purtătorul de cuvânt.

Coreea de Sud însă a organizat singur un exerciţiu militar, dar cu un alt scop, şi anume pentru a face un antrenament pentru apărarea insulei Dokdo împotriva unui potențial atac japonez. Statutul insulei este disputat între Seul şi Tokio. Japonezii consideră că insula – al cărei nume japonez este Takeshima – a fost ocupată în mod ilegal de către  Coreea de Sud la finalul regimului colonial japonez. Cu toate acestea Japonia nu are niciun interes să denunţe alianţa cu Coreea de Sud, atacarea insulei Dokto/Takeshima de către armata japoneză nu este credibilă, motiv pentru care japonezii au cerut explicaţii de la aliaţii săi sud-coreeni. În răspunsul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Sud Coreean, doamna Choi Hyun-soo a declarat că este vorba doar despre un exerciţiu de rutină, care este organizat începând cu anul 1986 o dată la doi ani.

Potrivit portalului de ştiri american msn.com Donald Trump a surprins Pentagonul, cu oferta pe care i-a făcut-o lui Kim Jong-un privind suspendarea exerciţiilor militare cu Coreea de Sud. Dana White susţine însă că preşedintele s-a consultat cu James Mattis încă înainte de summit-ul din Singapore. Vineri în Seul au anunţat că ministrul apărării din Coreea de Sud, Song Young-moo a purtat discuţii „profunde” la telefon cu James Mattis.

Simultan cu informarea făcută de ministerul apărării din SUA, Mike Pompeo, în cadrul unui discurs ţinut în Clubul Economic din Detroit, a anunţat că „în scurt timp” va merge din nou la Phenian pentru a se consulta în privința unor noi negocieri cu nord coreenii.

Aceste informaţii ne demonstrează încă odată importanța deosebită pe care dosarul Nord-Coreean o reprezintă pentru Statele Unite în general şi personal pentru preşedintele Trump. Aceasta deoarece, pe de o parte, după toate semnalele primite la Washington încă de anul trecut, Phenianul era foarte aproape de a dezvolta un sistem de rachete intercontinentale dotate cu focoase nucleare, cu care putea să ajungă la oraşe mari din America. Pe de altă parte, imaginea publică a unui preşedinte american depinde foarte mult de rezultatele obţinute de acesta pe plan extern. Din acest punct de vedere, mandatul preşedintelui actual are deja câteva bile negre: ieşirea din Acordul din Paris privind schimbările climatice, retragerea din Acordul nuclear cu Iranul, tensionarea relaţiilor cu Canada, cu UE (în special cu Germania şi Franţa), cu ONU precum şi „scandalul” provocat la summit-ul G7 prin solicitarea ca şi Rusia să fie invitată. Donald Trump are acum mare nevoie de o bilă albă, şi aceasta ar putea să se materializeze în denuclearizarea Peninsulei Coreene. De aceea, eforturile SUA de a obţine dezarmarea nucleară totală a Coreei de Nord vor continua.

Székely Ervin, Rador

RADOR – 20 iunie