Iulia Timoşenko anunţă că va candida la preşedinţia Ucrainei, propunând, totodată, introducerea funcţiei de cancelar

Liderul partidului ucrainean „Batkivşcina”, fostul premier Iulia Timoşenko, a anunţat că va candida la următoarele alegeri prezidenţiale din Ucraina, programate să aibă loc în 2019. „Îmi voi depune candidatura pentru postul de preşedinte al Ucrainei. Candideze, din nou, pentru a intra iar în acest joc al autoritarismului și monopolului de putere. Pentru mine, funcţia prezidențială și alegerile în general nu sunt ca un joc PlayStation, ci reprezintă schimbări reale pe care țara le așteaptă” – a declarat Timoșenko, adăugând că, dacă va câștiga alegerile, va iniția imediat un referendum pentru modificarea Constituției Ucrainei.

„Voi propune adoptarea unei noi Constituții a Ucrainei, care să fie ca un adevărat acord social între ucraineni, pentru  demonopolizarea puterii. Voi propune să facem, pe de o parte, o Constituţie mai puternică în ceea ce privește strategiile, iar, pe de altă parte, să fie mai bine organizată, echilibrată şi controlată de societate” – a precizat fostul premier ucrainean. Totodată, Iulia Timoşenko a subliniat că ea ar putea fi ultimul președinte ales de cetățeni. „După ce acest plan va deveni realitate, vă veţi putea alege cancelarul împreună cu majoritatea parlamentară” – a explicat politicianul.

În opinia sa, alegerile parlamentare, planificate pentru toamna anului viitor, de asemenea, ar trebui să se desfășoare conform unei noi legislații./sdan/sdm2

www.gordonua.com – 21 iunie