Revista presei internaţionale – 21 iunie 2018

Capul de afiş al presei internaţionale îl reprezintă politicile antiimigraţie americane şi indignarea provocată de drama copiilor mexicani despărţiţi de familiile lor. LE MONDE califică situaţia drept „o adevărată luare de ostatici, care are drept obiectiv forţarea Congresului să adopte măsurile extrem de restrictive în materie de migrație dorite de Donald Trump. De asemenea, ea le arată eventualilor candidați la exod din țările Americii Centrale, pradă haosului sau violenței, că Statele Unite au renunțat la orice formă de omenie față de ei”. Publicaţia franceză subliniază că măsura mai are un obiectiv: acela de a ține captiv electoratul care i-a permis miliardarului să câștige la limită preşedinţia în 2016, deoarece se apropie alegerile de la jumătatea mandatului. USA TODAY condamnă ferm măsurile luate: „La frontieră, toleranţa zero a lui Trump e zero şi ca sens. Separarea copiilor de părinţi înseamnă o respingere clară a poziţiei faţă de familie care s-a aflat de secole în centrul legislaţiei, culturii şi religiei americane. Această abatere de la norme nu va scăpa fără consecinţe – ea va afecta reputaţia Americii în lume şi însăşi convingerea că societatea americană este dreaptă, civilizată, morală şi de excepţie”. WASHIGTON POST atrage atenţia că, deşi criticat în plan intern şi internaţional pentru imaginile ororii, Trump a găsit aliaţi în mişcarea anti-imigraţie din Europa. „În timp ce preşedintele apăra, marţi, strategia Administraţiei sale de a adopta “toleranţa zero” la politica privind frontierele, proaspătul ministru italian de interne, Matteo Salvini, anunţa intenţia de a realiza un recensământ al populaţiei rome, cu scopul de a-i deporta pe cei care nu au cetăţenie. Nu o dată, Trump şi-a exprimat solidaritatea cu liderii europeni care au decis să-şi închidă frontierele, cum ar fi premierul ungar Viktor Orban sau premierul italian Giuseppe Conte”, reaminteşte Washington Post. În stilul său cunoscut, Papa Francisc nu rămâne indiferent la tratamentul dur aplicat imigranţilor, avertizând că „este imoral să separi copiii de părinţi”. Populiştii „creează o psihoză” asupra chestiunii imigraţiei, în timp ce societăţile îmbătrânite din Europa sunt constrânse să înfrunte „o mare iarnă demografică” şi au nevoie de mai mulţi imigranţi, fără de care Europa „se va goli”, a conchis suveranul pontif citat de LA REPUBBLICA.
Sub titlul „Statele Unite trântesc ușa Consiliului drepturilor omului”, LE FIGARO semnalează că Statele Unite și-au anunțat marți seară plecarea din Consiliul drepturilor omului al ONU cu sediul la Geneva, Consiliu pe care nu au reușit să-l reformeze și pe care îl consideră părtinitor față de Israel. În ajun, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului criticase politica americană de separare sistematică a copiilor migranților de părinții lor la frontiera cu Mexicul”. În publicaţia portugheză JORNAL DE NOTÍCIAS, editorialistul enumeră sec: „Trump minte și dă vina pe democrați. Insistă în privinţa zidului. Părăseşte Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Vrea să fie singur într-o țară bazată pe diversitatea națiunilor și pe multiculturalism. Cât de departe poate merge ruşinea Americii?”. Nu mai departe de Moscova, reiese din rândurile cotidianului LA LIBRE BELGIQUE, unde citim că Rusia a denunțat miercuri “cinismul grosolan” al Statelor Unite și “disprețul” lor față de Națiunile Unite după retragerea lor din Consiliul Drepturilor Omului al ONU. “Washingtonul a dat încă o dată o lovitură gravă reputației sale de apărător al drepturilor omului, încercând să impună celorlalte state ale lumii o versiune specifică americanilor a acestor drepturi”, a declarat reprezentanta Rusiei, citată de publicaţia din Bruxelles.
De la Londra, THE GUARDIAN urmăreşte ultimele evoluţii din spaţiul asiatic: „La doar o săptămână după summitul istoric cu preşedintele SUA, liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Xi Jinping, în cea de-a treia vizită a sa în China din ultimele patru luni. Kim îi va cere probabil ajutorul omologului său chinez pentru atenuarea sancţiunilor internaţionale. China este cel mai mare partener comercial al Coreii de Nord, dar sancţiunile au schilodit economia Phenianului şi au secătuit ţara de rezervele de valută străină, reaminteşte The Guardian, în timp ce pentru LES ECHOS, vizita la Beijing este o ocazie ca cei doi lideri să se felicite reciproc de anularea exerciţiilor militare comune ale militarilor americani şi sud-coreeni, o concesie notabilă făcută de Washington.
Din NEW YORK TIMES aflăm că o instanţă din Rep. Moldova invalidează victoria în alegeri a primarului proeuropean al Chişinăului, Andrei Năstase, fără însă a da detalii privind motivele deciziei. „Analiştii speculează că este posibil să fi fost încălcat regulile electorale, candidatul vizat adresându-se alegătorilor după încheierea perioadei de campanie autorizate. Năstase, un fost procuror care se opune oligarhilor locali şi politicii proruse din această republică ex-sovietică, a câştigat 52,5% din voturi, învingându-l pe socialistul Ion Ceban, care a făcut apel la strângerea relaţiilor cu Moscova”, mai precizează New York Times. De la Chişinău, publicaţiile Jurnal de Chişinău şi Timpul anunţă proteste de stradă împotriva acestei decizii neaşteptate, citând şi reacţiile ambasadei americane în Rep Moldova, pentru care „decizia ridică serioase semne de întrebare”. Pentru RIA NOVOSTI este importantă opinia preşedintelui Dodon, care afirmă că „Andrei Năstase este acum o victimă și este absolvit de povara conducerii Chișinăului, de care nu s-ar fi achitat din cauza incompetenței sale și a lipsei de experiență administrativă, susţine publicaţia moscovită. Încheiem cu o ştire apărută în NEW YORK TIMES sub titlul „Protestatarii organizează din nou demonstraţii la Bucureşti”. „Noul val de proteste a izbucnit după ce legislatorii au aprobat luni legile de modificare a codului penal, calificate de critici drept un regres pe calea condamnării corupţiei. Sute de oameni s-au adunat în faţa sediului guvernului, fluturând steaguri româneşti, americane şi europene şi strigând „Nu renunţăm!”, fiind susţinuţi de manifestanţi ieşiţi în stradă în alte câteva oraşe din România”, subliniază publicaţia americană.

Ruxandra Lambru