43% dintre cetăţenii bulgari definesc preşedinţia europeană a ţării lor ca fiind „mai degrabă reuşită”

 „43% dintre cetăţenii bulgari definesc preşedinţia europeană a ţării ca fiind mai degrabă un succes”, a declarat analistul politic bulgar, Părvan Simeonov. Potrivit acestuia, pe fondul aprecierii generale a ceea ce s-a realizat în cele şase luni, scepticismul cu care a început preşedinţia bulgară a Consiliului UE a continuat să se aprofundeze. „Dezamăgirea cetăţenilor pleacă de la suprapunerea politicilor, rezultatele realizărilor prea puţin cunoscute, accentul pus pe zona Balcanilor de Vest, şi nu pe regiuni nevoiaşe din ţară”, explică politologul bulgar.

„Prea puţine lucruri au fost înţelese despre noul cadru bugetar pe care Bulgaria a reuşit să îl negocieze, unde au existat creşteri importante. Am trăit mult timp cu ideea că ar trebui să ne obişnuim cu o posibilă reducere a plăţilor de la UE – se pare că Bulgaria are veşti bune la acest capitol, însă aceste veşti bune nu au fost auzite la fel de des precum tema Balcanilor de Vest. Au apărut suprapuneri de subiecte, iar guvernul şi-a făcut un deserviciu. O temă a fost activitatea internaţională a prim-ministrului Borisov, care este dictată de mai mulţi factori, mai ales de lumea tot mai complexă, iar un alt subiect sunt victoriile administrative în cursul preşedinţiei europene.

Ambele subiecte sună relativ bine, însă prin activitatea sa internaţională, premierul a depăşit succesele administrative”, a explicat Părvan Simeonov, adăugând că şeful executivului bulgar a căzut în capcana aşteptărilor ridicate, iar acum problema este dacă poate găsi o nouă temă care să echilibreze tensiunea socială./ddaniela/gpodea

(www.focus-news.net – 22 iunie)