Realizator: Ianna Ioniţă – În SUA, preşedintele Donald Trump a semnat un decret care pune capăt despărţirii familiilor de migranţi care au trecut ilegal frontiera cu Mexicul. Nu ne place să vedem familii despărţite, a declarat Trump în Biroul Oval, la câteva ore după ce a anunţat că va pune capăt acestei practici în urma căreia a fost vizat de o avalanşă de critici, inclusiv din interiorul susţinătorilor săi. Iar Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a efectuat, azi, o vizită neanunţată în McAllen, Texas, pentru a vedea îndeaproape situaţia cu care se confruntă familiile imigrante la graniţa SUA cu Mexicul, unde e aplicată practica separării părinţilor de copii. Melania este primul membru al familiei Trump care urmăreşte îndeaproape situaţia imigranţilor la graniţe. Vrea să vadă de aproape ceea ce a văzut la televizor, doreşte să aibă o imagine reală a ceea ce se întâmplă, a declarat purtătorul de cuvânt al Primei Doamne. Doina Saiciuc transmite de la Washington.
Reporter: Preşedintele Trump a cedat enormelor presiuni politice şi a semnat aseară un ordin executiv menit să pună capăt separării familiilor la graniţă, permiţând, astfel, deţinerea împreună a părinţilor şi copiilor, pe o perioadă nedetrminată.
Donald Trump: Îl consider un ordin executiv foarte important: este despre menţinerea familiilor împreună, în vreme ce ne asigurăm că avem o graniţă foarte puternică, iar securitatea graniţei va fi în mod egal de solidă, dacă nu chiar mai solidă decât anterior, aşa încât vom avea graniţe foarte puternice, dar vom păstra familiile împreună. Nu mi-au plăcut imaginea şi sentimentul familiilor separate. Este o problemă care a avut loc timp de mulţi ani, în timpul multor administraţii. În acelaşi timp, vom continua politica toleranţei zero. Nu vom tolera persoane care intră ilegal în ţară.
Reporter: Poveştile copiilor luaţi de la părinţii lor, plânsetele copiilor mici şi imaginile adolescenţilor deţinuţi în locaţii similare cuştilor au explodat într-o mare criză politică pentru preşedintele Trump şi pentru republicanii din Congres. Ordinul executiv de patru pagini al preşedintelui spune că oficialii administraţiei vor continua să trimită în judecată pe oricine traversează graniţa ilegal, dar vor căuta locaţii în care familiile să poată fi deţinute împreună. Oficialii Departamentului Justiţiei au arătat, însă, că autoritatea legală de a pune capăt separării familiilor depinde de o cerere pe care o vor adresa, zilele următoare, judecătoarei  Dolly M. Gee, de la Curtea districtului federal Los Angeles- Rămâne neclar ce se va întâmpla, însă, cu cei mai mult de 2.300 de copii deja separaţi de părinţii lor la graniţa SUA cu Mexicul. Oficialii administraţiei spun că lucrează la reunificarea cât mai curând posibil a familiilor, dar nu au dat detalii în şegătură cu un calendar în acest sens. Acum, Departamentul Justiţiei spune că va depinde de judecătoarea Gee dacă administraţia va fi sau nu capabilă să deţină sau nu familiile împreună. Jean Hamilton, consiliera ministrului justiţiei, a arătat că hotărârile anterioare ale judecătoarei, ce au interzis detenţia prelungită a familiilor, a pus executivul într-o „poziţie de neconceput”. Ordinul executiv al preşedintelui ar fi, potrivit oficialei de la Departamentul Justiţie, o măsură de urgenţă, care poate fi permanentă dacă Congresul va adopta o legislaţie de reformare a sistemului imigraţiei. Între timp, experţii în legislaţie spun că este foarte improbabil ca tribunalele să fie de acord cu cererea administraţiei Trump, ceea ce ar însemna că preşedintele va întâmpina aproape sigur o provocare legală imediată şi partea activiştilor din domeniul imigraţiei, dacă administraţia va încerca să deţină familiile cu copii mai mult de limita celor 20 de zile. Lee Gelernt, de la Uniunea Americană a Libertăţilor Civile, a spus, pentru „The New York Times”, că dacă autorităţile vor începe să deţină familii şi copiii lor pentru perioade lungi de timp în corturi, vor urma imediat intentări de procese. Cert este că atunci când a semnat ordinul executiv, preşedintele Trump a promis:
Donald Trump: Cred că intervine aici cuvântul compasiune, dar politica este încă dură, dacă nu chiar mai dură. Vom construi, în orice caz, zidul./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 iunie) – Emisiunea: „Agenda globală” –