Directorul Frontex, despre planurile Uniunii de a închide rutele de migraţie din Europa

Planurile Uniunii Europene de a închide rutele de migraţie din Europa ar putea crea noi presiuni asupra rutei din Africa spre Spania – avertizează directorul agenţiei europene de protecţie a frontierelor – Frontex. Miniştrii de interne din Germania, Austria şi Italia vor analiza săptămâna viitoare, la Innsbruck, măsurile de închidere a rutei mediteraneene.

Reporter: Arina Petrovici – La summitul de vară al Uniunii Europene, desfăşurat la sfârşitul lunii trecute, la Bruxelles, Italia şi Austria au propus crearea de centre de recepţie în ţări africane de tranzit. Astfel, solicitanţii de azil ar fi obligaţi să îşi înregistreze în viitor cererile în afara Uniunii şi numai în cazuri excepţionale pe teritoriul unui stat membru.

Directorul agenţiei europene de protecţie a frontierelor, Fabrice Leggeri, a salutat astăzi ideea, subliniind că, astfel, migranţii nu vor mai fi convinşi că vor ajunge în Europa după ce vor fi salvaţi. Săptămâna viitoare, miniştrii de interne din Germania, Austria şi Italia se întâlnesc, la Innsbruck, în încercarea de a închide ruta mediteraneană folosită de zeci de mii de migranţi din Africa spre Europa. Roma susţine că situaţia este urgentă şi periculoasă.

O dispută din Germania privind gestionarea situaţiei migranţilor a riscat ducă la căderea coaliţiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel şi a tensionat relaţia Berlinului cu Viena. Propunerea Austriei invocă un nou sistem de protecţie, cere ca nicio solicitare de azil să nu poată fi depusă pe teritoriul european şi să fie acordat azil doar persoanelor care respectă valorile Uniunii Europene, drepturile şi libertăţile sale fundamentale. Totuşi, directorul Frontex avertizează că planurile Uniunii de a închide rutele de migraţie din Europa ar putea crea noi presiuni asupra rutei din Africa spre Spania. În iunie, aproximativ 6.000 de migranţi ilegal au traversat ruta Mediteranei de Vest din Africa spre Spania. Dacă numărul va continua să crească, această rută va deveni cea mai importantă – afirmă Fabrice Leggeri./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie