2018. július 10

Románia felkészült az EU elnökségre

Ezt Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony nyilatkozta ma Brüsszelben, Románia állandó EU-képviseletének diplomatái előtt. A kormányfő lényegi küldetésnek nevezte az Európai Unió Tanácsának elnökségét, amelyet Románia 2019 január 1-től hat hónapon át lát majd el. A képviseleten megejtett látogatás keretében a miniszterelnök-asszony megnyitotta Emil Ciocoiu festőművésznek és Vladimir Kazan szobrászművésznek a Centenárium alkalmából rendezett „Romanian Nuances” című kiállítását. (Radio România Actualităţi)

Újabb két alkotmányossági óvással fordult Klaus Iohannis az Alkotmánybírósághoz

Az elnöki hivatal közlése szerint az államfő levélben kereste meg az Alkotmánybíróság elnökét, Valer Dorneanut, amelyhez két újabb alkotmánybírósági óvást mellékelt. Klaus Iohannis ez esetben a Büntető eljárási törvénykönyv és az igazságügyi intézmények szervezéséről és működéséről szóló 2004/304-es számú törvény ellen emelt kifogást.

Levelében Románia elnöke azt kérte az Alkotmánybíróság elnökétől, hogy alkotmányossági óvásait csak azt követően tárgyalják meg, miután a szóban forgó jogszabályokról a Velencei Bizottság is véleményt mondott.

Mint ismeretes, Klaus Iohannis május elején kérte a Velencei Bizottságtól az igazságügyi törvények véleményezését, a Büntető eljárási törvénykönyv esetében pedig az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése kért véleményezést június 28-án. A Velencei Bizottság nemrég közölte, hogy ez év október 19-én fogja közzétenni véleményét a romániai Büntetőtörvénykönyv és Büntető eljárási törvénykönyv módosításáról. (Radio România Actualităţi)

Nem tárgyalja újra a Szenátus a magisztrátusok jogállásáról szóló törvényt

A Szenátus plénuma 75 „igen” és 20 „nem” szavazattal elutasította Klaus Iohannis államfő azon kérését, hogy a testület gondolja újra és módosítsa a magisztrátusok jogállásáról szóló 2004/303-as számú törvényt. Ezt követően a jogszabályt visszaküldik kihirdetésre az elnöki hivatalba.

A vita során a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai azt hangsúlyozták, hogy az államfő kérése megalapozatlan volt, a Nemzeti Liberális Párt részéről felszólaló szenátorok pedig bejelentették, hogy az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni.

A Szenátus továbbá elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint három év után elévülnek a törvényi  összeférhetetlenségek. (Radio România Actualităţi)

Laura Codruţa Kövesi leváltása az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) éléről természetes döntés volt

Ezt Călin Popescu-Tăriceanu nyilatkozta egy Facebook-bejegyzésben. A Szenátus elnöke szerint Laura Codruţa Kövesi tevékenységét a DNA élén folyamatos visszaélések, az Alkotmány és az alkotmánybírósági döntések sorozatos megszegése jellemezte. A korrupcióellenes főügyész-asszony leváltására tíz évvel azután kerül sor, hogy Traian Băsescu volt államfő egy törvénytelen és alkotmányellenes rendszert hozott létre, amelynek célja az volt, hogy antidemokratikus eszközökkel szerezze meg a hatalmat Romániában. Călin Popescu-Tăriceanu úgy véli, hogy a parlament feladata egy olyan törvényi keret megalkotása, amely érvényt szerez az állampolgárok jogainak és szabadságjogainak, s nem teszi lehetővé a visszaéléseket.

Bejegyzésében a Szenátus elnöke kitért a Bírák Tanácsának (CSM) fontos szerepére a tekintetben, hogy az a mentalitás, amely lehetővé tette a visszaéléseket a DNA keretén belül, az új vezetés beiktatásával együtt megszűnjék. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador