2018. július 11

Klaus Iohannis: Románia célkitűzése az Észak-Atlanti Szövetség védelmi szerepének megerősitése

Románia számára nagyon fontos, hogy a NATO keretében a figyelmet a Fekete-tenger térségére összpontositsuk, nyilatkozta Klaus Iohannis államfő az Észak-Atlanti Szövetség brüsszeli összejövetelét megelőzően, amelyre az amerikai elnök nemrégi nyilatkozata szülte feszültég közepette kerül sor.”A feladatok méltányos elosztása a NATO-n belül szükségszerű ée nem fogadható el az, hogy egyes országok csak befizetők, mig mások haszonélvezők legyenek. Románia biztonságot szavatoló tényező óhajt lenni a régióban”, hangsúlyozta a román államelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.11)

Viorica Dăncilă Brüsszelben beszámolt Románia prioritásairól az EU Tanács elnökségének jövő évi átvételének perspektivájában

Viorica Dăncilă miniszterelnök Brüsszelben európai hivatalosságokkal találkozott. Ez alkalommal beszámolt Románia prioritásairól az EU Tanács elnökségének jövő év januárjától való átvételének perspektivájában.Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélésen a kormányfő az igazságügyi törvények módositásáról beszélt.”Az EB elnökének megmagyaráztam, hogy a Bűntető Törvénykönyv és a Büntetőeljárási Törvénykönyv módositására a román parlamentben csaknem egy évig tartó vita után került sor, a törvényeket a parlament nem fogadta el egy napa alatt, mint ahogy ez 2016-ban történt. Másrészt arról is szóltam, hogy Románia az Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmus megszüntetését szorgalmazza az ET Tanácsa soros elnökségének átvételéig”, hangsúlyozta Viorica Dăncilă a román rádió helyi tudósitójának adott exklúziv interjúban.Christian Wigand, az Európai Bizottsá szóviviője a román rádiónak megjegyezte, hogy Jean-Claude Juncker arra ösztönözte Viorica Dăncilă kormányfőt, hogy járjon közbe a normális politikai diszkurzus helyreállitásáért Romániában, főleg az EU Tanács elnökségének jövő évben való átvételének távlatában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.11)

Újból átment a parlamenten a biró státuszáról szóló törvény

Újból átment a parlamenten a biró státuszáról szóló törvény, amely előirányozza, hogy az államelnök csak egyszer utasithatja vissza a magas rangú ügyészek kinevezését. Igy,a jogszabály visszatér az Elnöki Hivatalhoz. Az ellenzék bejelentette azonban, hogy e törvény ellen ismét az alkotmánybirósághoz fordul. Alina Gorghiu liberális szenátor szerint a dokumentum több helyen hibás és emiatt már háromszor volt kontesztálva az alkotmánybiróságon. A jogszabály szenátusi vitáján a Szociáldemokrata Párt frakciója azt állitotta, hogy az elnöki felülvizsgálási kérés csak ürügy volt a törvény hatályba helyezésének elodázására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.11)

Júniusban stagnált az infláció

Romániában júniusban stagnált az inflació, amely a májusival megegyező 5,4 százalék volt az elmúlt év ugyanezen időszakához mérten, közölte szerdán az országos statisztikai intézet.Júniusban a nem élelmiszerek 7,82 százalékkal drágultak a tavalyi évhez képest, mig az élelmiszerek ára 3,86 százalékkal volt nagyobb, a szolgáltatások tarifái pedig 2,58 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz mérten a fogyasztói árak 0,02 százalékkal emelkedtek.A Román Nemzeti Bank az idén egész évre 3,6 százalékos inflációra számít. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.11)

Az erdészeti dolgozók szakszervezetének több mint 50 tagja sztrájkőrséget állt a képviselőház epülete előtt

A szakszervezeti tagok e tiltakozó akcióval akarták felhivni a figyelmet a romániai erdészeti ágazat problémáira. Tiltakozók peticiót nyújtottak be, amelyben bizottság létrehozását kérik az illegális erdő-visszaszolgáltatások ellenörzésére.Az erdészeti dolgozók a mezőgazdasági- és erdőterületek feletti tulajdonjog helyreállitására vonatkozó törvénytervezet Szenátusból aló visszavonását is követelik, nyilatkozta Silviu Geană szakszervezeti vezető, aki hozzáfűzte: a Kormánytól és a Parlamenttől az erdészeti személyzet hatáskörét megerősitó törvény kidolgozását kérjük, mivel az utóbbi négy évben négy erdőőrt gyilkoltak meg.A szakszervezeti tagok szerint követeléseik célja a romániai erdők megmentése a tönkretevéstől és az erdészek társadalomban betöltött szerepének újraértékelése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.11)

Rozália Gănciulescu