2018. július 12

Ma kezdődik a Gărâna-i (Wolfsberg, Szörényordas) Dzsesszfesztivál

A Szemenik-hegységben lévő településen az idén 22-ik alkalommal kerül sor a rendezvényre. Vasárnapig 25 koncert várja az egész Európából érkező érdeklődőket. Idén a fesztiválon 16 országból érkező előadók és együttesek lépnek fel. A közszolgálati rádió tudósítója, Costi Dumăscu tájékoztatása szerint a reggeli koncerteket a ferencfalvi katolikus templomban, a délieket a Hanul de Răscruce (keresztúti csárda) udvarán, az estieket pedig a Poiana Lupului elnevezésű helyen, lévő szabadtéri színpadon tartják. A koncertek mellett egyéb kulturális események is lesznek, úgymint egy kísérleti színházi berendezés és egy színdarab bemutatása, könyvbemutató, országos bakelit-lemez vásár és dzsesszkoncert-plakátok kiállítása. Mint eddig minden évben a szervezők ezúttal is felhívják a közönség figyelmét arra, hogy az esti koncertekre megfelelően öltözzenek, ugyanis a Szemenik-hegységben, az 1000 méternél magasabban fekvő településen a levegő hőmérséklete ilyenkor 10-11 fokra szokott lehülni. Az elmúlt 20 évben több mint 70.000 néző és számos művész látogatott el az elsősorban az avantgard dzsessz törekvéseknek helyt adó koncertekre. (Rador Hírügynökség)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja Klaus Iohannisnak az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatos óvását

Az államfő azt kifogásolja, hogy miután a szóban forgó törvényt újragondolásra visszaküldte a parlamentnek, kezdeményezését a törvényhozás érdemi vita nélkül visszautasította – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit, Mădălina Verman, riporter. Klaus Iohannis alkotmánysértőnek tartja azt is, hogy a parlamenti szakbizottságoknak az államfői megkeresés visszautasítását javasló jelentéseiből, nem derül ki, hogy milyen indokok alapján jutottak erre a következtetésre. Az államfő szerint fontos lenne az, hogy a törvények elnöki felkérésre történő újratárgyalása valós vitát eredményezzen, amelyben a különböző érvek ütköztetése, az elvek egymásutánisága adjon egységet a szabályozásnak. (Rador Hírügynökség)

Sinaia-n ma kezdődik az „EUROPAfest Summer Edition” komolyzenei fesztivál

A legnagyobb várakozás a július 19-n, a város központi parkjában sorra kerülő „Classic in the Parc” elnevezésű koncertet, valamint az egy nappal később, a katolikus templomban megrendezendő „Summer Concert in the Church”-öt előzi meg. A két hetes fesztivál idején 25 fiatalnak (egyetemi és középiskolai diákoknak) lesz alkalmuk arra, hogy a Dinu Lipatti Nyári Akadémia keretében részt vegyenek neves külföldi (angliai, belgiumi, ausztráliai, amerikai egyesült államokbeli) egyetemi tanárok előadásain. (Radio România Actualităţi)

Tüntettek az erdészek

Kedden az erdőgazdálkodási ágazatot képviselő, több mint 50 szakszervezeti vezető állt sztrájkőrséget a Képviselőház előtt. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az erdőkitermelésekkel kapcsolatos kérdésekre.

A tiltakozók egy beadvánnyal fordultak a törvényhozáshoz, amelyben azt kérték, hogy hozzanak létre egy bizottságot, amelyik kivizsgálja a visszaélésszerűen visszaszolgáltatott erdők ügyeit és intézkedéseket sürgettek annak érdekében, hogy a jövőben elejét vegyék ennek a jelenségnek.

Az ágazat alkalmazottai továbbá azt kérték, hogy vonják vissza azt a Szenátus törvényhozási eljárása alatt álló törvénytervezetet, amely a mezőgazdasági és erdőterületek fölötti tulajdonjog helyreállítására vonatkozik – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Silviu Geană, az Erdőgazdálkodási Szakszervezetek Föderációjának vezetője. (Radio România Actualităţi)

A laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki Listeria monocytogenes maktériumot a hazai élelmiszerekben

Ezt az Országos Állategészségügyi Hatóság (ANSV) közölte tegnap, azt követően, hogy megvizsgáltak öt olyan terméket, amelyeket az európai riasztás nyomán visszavontak a boltokból. Fagyasztott zöldségekről, nevezetesen vágott zöldpaszulyról, brokkoliról, csíkokra vágott paprikáról, édes kukoricáról és mexikói zöldségkeverékről van szó.

A Listeria baktériummal fertőzött fagyasztott zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 9 ember halálát okozta különböző európai országokban, hazánkban azonban egyetlen ilyen esetet sem jelentettek. Elővigyázatosságból azonban több nagy élelmiszer forgalmazó lánc is azt kéri a vásárlóktól, hogy vigyék vissza a boltokba a tőlük vásárolt fagyasztott zöldséget, illetve gyümölcsöt.

A liszteriózis nevű betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza. Főként szennyezett élelmiszerek útján terjed. Hányást, hasmenést, influenzaszerű tüneteket okoz, egyes esetekben pedig agyhártyagyulladást. Nagyon súlyos formája is létezik, ám viszonylag ritka betegség. (Radio România Actualităţi – Rador)

Ervin Székely