RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Summitul de la Bruxelles: Tensiuni între membrii NATO. Cu ce se alege România?

România a obţinut la summit-ul NATO un centru de comandă operaţional şi îmbunătăţirea statutului brigăzii multinaţionale, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles. O reuniune de urgență a NATO a fost convocată, pe tema bugetului Apărării. Au fost tensiuni mari la summit-ul de la Bruxelles, iar agenda inițială a fost schimbată total.

ACTUALIZARE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles că România a obţinut două lucruri foarte importante la summitul NATO: un centru de comandă operaţional şi îmbunătăţirea statutului brigăzii multinaţionale.

„Încă din 2016, de la summit-ul de la Varşovia, noi a încercat să consolidăm flancul estic, această încercare am făcut-o împreună cu ceilalţi de pe flancul estic (…). În acest an, în acest demers de întărire a prezenţei pe flancul estic, am obţinut două lucru foarte importante: un centru comandă de trei stele, un centru de comandă operaţional, între nivel tactic cel mai de jos şi strategic cel mai înalt (…). Am obţinut o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, care a căpătat un statut permanent”, a spus şeful statului.

Statele partenere Ucraina și Georgia au fost invitate să părăsească reuniunea pentru o sesiune neprogramată, în cadrul căreia președintele american Donald Trump a criticat, din nou, dur Germania și alte țări care nu și-ar îndeplini țintele privind cheltuielile cu Apărarea. Victimă colaterală a schimbării de program a fost și întâlnirea bilaterală dintre Trump și Klaus Iohannis, anulată la rându-i.

De ce se apelează Trump la o poziție de forță, mai ales în fața Germaniei? Ce câștigă România, unul dintre cele mai disciplinate state NATO? Analizează ultimele evoluții de la Bruxelles  generalul în rezervă Alexandru Grumaz:

A.G.: România se alege cu o strategie pentru Marea Neagră. Măcar discuția pentru o strategie și se allege cu un comandament de corp de armată care este extreme de important. Să ți se ofere un comandament de corp de armată este extreme de important pentru că  ai lanțul complet al comenzii în zona sud-estică a Europei. Practic România este capul de coardă, cei care coordonează zona de sud-est.

(…)

Doctrina Trump este mai mult aritmetică și politică fără complexe. Este un președinte care spune adevăruri. De fapt nu toți aliații NATO fac ceea ce spun. Au promis la summitul din Țara Galilor că vor crește cheltuielile cu Apărarea la 2%. Unele țări o fac mai repede, altele mai încet. Altele nu cresc deloc.Alex Olaru

https://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-104665-summit-bruxelles-NATO /abuzoian

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 12 iulie 2018