2018. július 18

 Dăncilă-Iohannis találkozó

Szerdán a Cotroceni palotában találkozott Viorica Dăncilă miniszterelnök és Klaus Iohannis államelnök. A megbeszélés mintegy 40 percet tartott. A találkozó után a két magas rangú tisztségviselő nem nyilatkozott a sajtónak. Sajtóközlemény szerint Viorica Dăncilă és Klaus Iohannis áttekintette Románia prioritásait az EU Tanács elnöksége jövő évi átvételének perspektivájábant. A miniszterelnök és az államfő szerdai találkozójára azt követően került sor, hogy számos spekuláció jelent meg a román médiában, miszerint a kormány sürgösségi rendeletet fogad el a megkegyelmezésről és a közkegyelemben való részesítésről.Viorică Dăncilă miniszterelnököt legutóbb májusban hivta meg a Cotroceni palotában Klaus Iohannis elnök, amikor külpolitikai jellegű témákról tárgyaltak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.18)

Teodor Meleşcanu a vitatott Északi Áramlat-2 gázvezeték építéséről tárgyalt az osztrák külügyminiszterrel

„Rendkivül fontos a jogállam tiszteletben tartása és az átláthatóság”, nyilatkozta szerdán, Bukarestben Karin Kneissl osztrák külügyminiszter.Teodor Meleşcanu román külügyminiszter a találkozó után elmondta, hogy a megbeszéléseken teritékre került az Ausztriában élő román közösség helyzete, az energiabiztonság és a vitatott Északi Áramlat-2 (Nord Stream 2) gázvezeték megépitése, amellyel Oroszország ki akarja kerülni Ukrajnát, hogy ne fizessen tranzitadót Kijevnek. Az orsztrák külügyminiszter elmondta, hogy Ausztria szempontjából a Nord Stream 2 „privátügy és a kereslet-kinálatból kell kiindulni, amikor egy energiaszállitó rendszerről van szó”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.18)

Alkotmányellenes a FSDI létrehozásáról szóló törvény

Az alkotmánybiróság szerdai döntése szerint a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap (FSDI) létrehozásáról szóló törvény alkotmányellenes, igy a taláros testület helyt adott a Klaus Iohannis államelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mensük meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) által beterjesztett észrevételnek.Mint Valeriu Dorneanu, az alkotmánybiróság elnöke elmondta, a törvényt hatálytalanitották, mivel a FSDI-t nem törvény, hanem kormányhatározat értelmében kell létrehozni.Az államelnök és az ellenzéki pártok úgy vélték, hogy az alap létrehozása a központi közhatóságok és nem a Parlament hatáskörébe tartozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.18)

Románia segitséget kért az EU-tól az afrikai sertéspestis okozta károk miatt

Petre Daea mezőgazdasági miniszter Brüsszelben konkrét pénzügyi segélyt kért az afrikai sertéspestis okozta károkat elszenvedő román gazdálkodók támogatására. Amint a miniszter közölte, kompenzaciót kért a leölt vagy a gócpontokban elpusztitott állatokra, valamin a fertőtlenítési és tisztítási folyamatokkal és a növényi eredetű takarmányok megsemmisitésével járó kiadások fedezésére, jegyzi meg a mezőgazdasági minisztérium közleménye.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.18)/rganciu