În urmă cu aproape 50 de ani, NASA a trimis misiunea „Viking” pe Marte în speranța de a culege date valoroase despre planeta cea mai apropiată de Pământ. Dar nu totul s-ar fi întâmplat așa cum era planificat.
De la sosirea navetei spaţiale „Curiosity”, în 2013, oamenii de știință caută urme de viață pe planeta Marte. Robotul a fost capabil să identifice moleculele organice, conținând carbon și hidrogen, alimentând ipoteza unei vieți pe Marte, reamintește publicaţia „Numerama”.
Deja în anii ’70, misiunea Viking ar fi descoperit molecule organice pe planetă, potrivit „NewScientist”, care susține că acestea ar fi fost distruse accidental.
La sfârșitul misiunii sondei „Viking”, rezultatele obținute au fost ambigue. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să conchidă că nu au identificat nicio dovadă a vieții pe Marte. Astăzi, Christopher McKay, un om de știință specialist în planetologie, cercetător la Ames Research Center, afirmă că o sondă a găsit materie organică la acea dată, dar că ar fi ars-o din greșeală. Această ipoteză este plauzibilă din cauza prezenței unei substanțe descoperite acum zece ani pe Marte, reamintește „BusinessInsider”.
În 2008, misiunea NASA „Phoenix” a descoperit pe Marte un compus toxic numit perclorat. Ca şi pe Pământ, acest compus este foarte inflamabil. De altfel, el este folosit, printre altele, şi la focurile de artificii.
Totuşi, sonda „Viking” ar fi încălzit mostre de sol marțian la 500 de grade. Cu perclorat în amestec, moleculele organice sensibile au fost probabil distruse imediat, au sugerat cercetătorii.
Informațiile furnizate de „Phoenix” ar putea clarifica ambiguitățile raportate de „Viking” cu mai bine de 40 de ani în urmă, potrivit cercetătorilor, și sugerează că, într-adevăr, este posibil ca NASA să fi pierdut aceste date valoroase./rcostea/vdraguta

www.levif.be – 18 iulie