Preşedintele american, Donald Trump, a decis să-l invite la Washinghton pe omologul său rus Vladimir Putin

Preşedintele american, Donald Trump, a decis să-l invite la Washinghton, la toamnă, pe omologul său rus Vladimir Putin. Anunţul a fost făcut pe Twitter de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe care a precizat că şeful administraţiei americane i-a cerut consilierului pentru securitate naţională, John Bolton, să facă invitaţia pentru această vizită. Donald Trump afirmase, anterior, că aşteaptă cu nerăbdare a doua întâlnire cu Putin. Despre prima, care a avut loc luni, la Helsinki, el a spus că a fost un mare succes, mai puţin pentru presa care difuzează ştiri false şi pe care a numit-o „adevăratul duşman al poporului”. Între timp continuă să apară reacţii, nu numai în presă, după acest summit. Ultimele au venit de la Pentagon, după cum transmite corespondenta RRA la Washinghton, Doina Saiciuc.

Reporter: La patru zile de la summitul Trump – Putin, de la Helsinki, comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel a spus într-o conferinţă de presă, ieri, că nu a primit noi instrucţiuni de la Pentagon de a coopera cu Rusia în Siria.

Joseph Votel: Nu am primit nici o instrucţiune specifică până acum.

Reporter: Preşedintele Trump i-a surprins pe unii oficiali ai apărării atunci când a afirmat, stând la Helsinki, în conferina de presă comună alături de preşedintele Putin, că armatele americană şi rusă se coordonează în Siria şi că se înţeleg „probabil mai bine decât liderii politici”. În teleconferinţa de la Pentagon de ieri, generalul Votel, care este şeful Comandamentului Central al Statelor Unite, a subliniat că cele două armate nu se coordonează în Siria şi că interacţiunile lor sunt restricţionate de legislaţia americană. Generalul Votel a vorbit la o zi după ce ambasadorul Rusiei în Statele Unite a spus că preşedintele Putin a făcut în summitul tête-à-tête cu preşedintele Trump, propuneri specifice şi interesante despre modul în care cele două ţări pot coopera în Siria. În tot acest timp, secretarul apărării, James Mattis, nu a dat nici un indiciu public în legătură cu planuri de a lucra mai îndeaproape cu armata rusă în Siria./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie