Au fost simplificate procedurile prin care românii care au panouri fotovoltaice pot vinde energia electrică în surplus în reţeaua naţională

Procedurile prin care românii care au panouri fotovoltaice pot vinde energia electrică în surplus în reţeaua naţională au fost mult simplificate, printr-un act normativ promulgat recent. Se elimină obligativitatea autorizării ca producător, iar comercializarea de energie electrică din astfel de surse regenerabile este scutită de taxe.

Reporter: Alina Bordeiaşu – Potrivit documentului, fiecare consumator casnic poate stoca şi vinde energia electrică produsă în propria gospodărie, din surse regenerabile. Aşadar, cetăţenii care deţin panouri fotovoltaice, de exemplu, vor putea vinde energie şi către vecini. Consumatorii producători sunt scutiţi de plata tuturor obligaţiilor fiscale atât pentru energia pe care o produc pentru autoconsum, cât şi pentru cea pe care o vând furnizorilor. Deputatul PSD, Iulian Iancu, preciza că pe baza acestui proiect de lege, consumatorul devine un element important în piaţa de energie din România.

Iulian Iancu: Vom avea mii, zeci de mii, sute de mii, de mici producători. Din cauza blocării succesive din partea finanţiştilor, care nu au înţeles aportul la bugetul de stat pe care îl aduce acest mic motor economic, au blocat sistematic, neînţelegând importanţa impactului asupra consumatorului.

Reporter: Proiectul de lege a fost susţinut de toate grupurile parlamentare, dar deputatul USR, Cristina Prună, a subliniat şi anumite vulnerabilităţi ale acestei legi.

Cristina Prună: Rămâne încă un mister de ce această schemă cu certificatele verzi vizează doar sectorul acesta al energiei, când am fi putut să ne uităm şi la alte domenii precum agricultura, transporturile sau încălzirea locuinţelor.

Reporter: Această lege vine să armonizeze legislaţia ţării noastre cu cea a Uniunii Europene în materie de energie, prin atribuirea statutului de producător consumatorilor de energie electrică din surse regenerabile./ilixandru/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iulie