Exerciţii militare româno-franceze au avut loc pentru prima dată în Marea Neagră

Exerciţii militare româno-franceze au avut loc pentru prima dată în Marea Neagră, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Cu această ocazie, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a discutat la Constanţa cu reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale Române despre dezvoltarea relaţiilor militare între cele două ţări. Transmite corespondentul nostru, Sorin Cealera.
Reporter: Nava „Marne” a participat la prima manevră de transfer de combustibil AVCAT pentru elicopterul Puma Naval, realizat în Marea Neagră cu o navă a Forţelor Navale Române. Acţiunea a demonstrat operabilitatea militarilor români cu partenerii NATO. Ambasadorul Franţei în România, doamna Michèle Ramis, a a susţinut o conferinţă de presă cu această ocazie la bordul navei „Marne”.
Michèle Ramis: Avem un parteneriat strategic de zece ani cu România, iar acest parteneriat deschide toate domeniile: politică, apărare şi securitate, cultură, economie. Vom avea în 2018-2019 un sezon Franţa-România, care va celebra prietenia noastră, colaborarea în toate domeniile. Va fi un an foarte bogat în relaţiile dintre Franţa şi România şi sunt foarte fericită să mă aflu aici, la bordul acestei nave, pentru a vă aminti acest lucru. Colaborarea cu marinarii români a fost una perfectă, spune Pierre Genefri, cel care a preluat comanda navei „Marne”, în urma unei ceremoni care a avut loc la Constanţa.
Pierre Genefri: Marinarii, oricare ar fi ţara din care provin, au un limbaj comun. Marina română a avut schimburi multimple de experienţă cu noi, nu doar la nivelul comandanţilor, ci şi între ofiţeri şi marinari. Săptămâna trecută, nava „Marne” a asigurat suportul logistic şi aprovizionarea cu combustibil în cadrul exerciţiului Brix 18, care a avut ca misiune supravegherea traficului maritim în Marea Neagră./mnecula/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 iulie