2018. július 25

Viorica Dăncilă nyugat balkáni országokba látogat

A miniszterelnök-asszony holnap kezdődő háromnapos hivatalos látogatása során Montenegróba és a Makedón Köztársaságba látogat. Viorica Dăncilă találkozni fog a két ország miniszterelnökeivel, államfőivel, valamint a montenegrói és makedóniai parlamentek elnökeivel. (Rador Hírügynökség)

Kijelölték az Egyesült Államok új romániai nagykövetét

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump kinyilvánította azon szándékát, hogy Adrian Zuckerman ügyvédet jelölje a bukaresti nagyköveti tisztség betöltésére – közölte a Fehér Ház sajtóosztálya. Zuckerman Romániában született, tíz éves korában a szüleivel együtt az Egyesült Államokba emigrált. Folyékonyan beszél románul és egy ingatlan-ügyletekre szakosodott ügyvédi iroda partnere.
Zuckerman már húsz éve közeli ismerőse a Trump családnak és a New York-i üzleti élet ismert személyisége. Amennyibe jelölését elfogadja az amerikai kongresszus, abban az esetben ő fogja felváltani Hans Klemm, jelenlegi nagykövetet. (Rador Hírügynökség)

Narancsárga és sárga színű riadókészültséget rendeltek el az ország 25 megyéjében

Konstanca és Tulcea megyékben este 21 óráig van érvényben a bőséges esőzésekre vonatkozó figyelmeztető jelzés. Ugyanakkor Bukarestben, valamint az ország további 23 keleti és központi megyéjében sárga színjelzésű eső- illetve vihar-riadó van érvényben. Alina Şerban szolgálatos meteorológus arról tájékoztatta a közrádió hallgatóit, hogy ma délután az ország keleti része fölött, valamint elszórtan a Fekete Tenger partvidékén egy ciklon gócpontja okoz bőséges esőzéseket. Ezeken a területeken rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékra kell számítani, ami elérheti a négyzetméterenkénti 40-50 litert. Dobrudzsában a változékony idő egészen a hónap végéig kitart. (Radio România Actualităţi)

Tanügyminisztériumi vizsgálat egy székelyudvarhelyi iskolában

A román oktatási minisztérium ellenőrző testülete vizsgálódik a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, ahol a diákok állítólag Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.
A vizsgálat tényét Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő erősítette meg, aki elmondta: a minisztériumi emberek a következő két-három napban kivizsgálják, ahogyan a tanfelügyelőség eljárt az ügyben, de az iskolában történteket is ellenőrzik. A rajzokról készített fényképeket az iskola Facebook-oldalára tették ki közvetlenül az esemény után, de miután a médiában kedvezőtlen fogadtatása volt, eltávolították.
A Hargita megyei prefektus korábban bírálta az iskola igazgatóját, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulóján „politikai jellegű” rendezvénybe keverte az iskola diákjait. (Rador Hírügynökség)

Másik bíró tárgyalhatja le a Colectiv nevű szórakozóhelyen bekövetkezett baleset ügyében indított büntetőeljárást

A Bírák Tanácsának plénuma jóváhagyta Mihail Terceanu bíró nyugdíjazási kérelmét. Ő az a magisztrátus, aki a szóban forgó ügyet tárgyalja. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ügyet egy másik bíró veszi át, így az eljárás a nulláról kezdődik újra. (Rador Hírügynökség)

Kérésre, 65 éves korukig dolgozhatnak a nők

A hatályos jogszabály értelmében Romániában a nők számára 63 év a nyugdíj-korhatár, míg a férfiak 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. Az Alkotmánybíróság a közelmúltban úgy döntött, hogy saját kérésükre, a hölgyek 65 éves korukig dolgozhatnak, ugyanis automatikus nyugdíjazásuk 63 éves korban diszkriminációnak minősülne. A taláros testület ugyanakkor nem tekinti diszkriminatívnak azt, hogy a törvény a nők és a férfiak számára különböző nyugdíj-korhatárt állapít meg. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR