Doliu naţional în Grecia, după cele mai grave incendii de pădure din ultimii zece ani

Este doliu naţional în Grecia, după cele mai grave incendii de pădure din ultimii zece ani. 76 de morţi, până acum, aproape 200 de răniţi, sute de case şi maşini arse – este imaginea dezastrului din apropiere de Atena, o zonă în care mulţi greci aveau locuinţe de vacanţă. O tragedie depre care autorităţile spun că este de proporţii biblice. Sunt încă multe persoane dispărute, iar echipele de salvare caută neîncetat şi pe mare şi pe uscat. Kineta, Rafina şi Mati sunt localităţile unde totul a ars în câteva zeci de minute. Acolo salvatorii au găsit trupuri carbonizate, oameni care nu au mai putut să se salveze deşi ajunseseră la doar 30 de metri de mare. Este acum în direct corespondenta RRA, la Atena Mihaela Lambrinidou. Bună dimineaţa!

Reporter: Bună dimineaţa tuturor!

Realizator: Care este situaţia, cum merg operaţiunile de căutare-salvare?

Reporter: Deja cu primele raze ale soarelui au început echipele să caute din nou în regiunea devastată de incendii. Se caută din nou supravieţuitori, dacă putem spera că ar exista aşa ceva şi fireşte în casele arse trupuri carbonizate, dacă ele ar putea fi identificate. Sunt foarte multe persoane date dispărute la această oră, lumea îsi caută rudele, prietenii. Nu se ştie însă ce se va găsi în următoarele ore şi se pare că numărul morţilor va creşte considerabil în cursul zilei.

Realizator: În paralel am înţeles că autorităţile au început o anchetă pentru că suspectează că focul ar fi putut fi pus intenţionat. Ce se ştie despre această situaţie?

Reporter: Chiar aşa este, dar s-a declanşat o anchetă deoarece aceste focare au izbucnit concomitent în regiuni diferite ale Atticii şi s-au propagat foarte repede datorită vânturilor puternice din zonă. Acest fenomen este des întâlnit în Grecia, din nefericire, şi trebuie totuşi făcut ceva şi cei vinovaţi să plătească aceste acte criminale.

Realizator: Cum s-au mobilizat autorităţile şi grecii simpli, oamenii de rând?

Reporter: Adevărul este că atât autorităţile, statul era deja pregătit pentru a face faţă unor condiţii meteo şi unei situaţii cât de cât neplăcute, dar ceea ce cu adevărat este emoţionant este modul în care cetăţenii s-au mobilizat, sute, zeci de persoane. S-a făcut apel pentru sânge, pentru donare de sânge. Sute de persoane stăteau ore întregi la cozi ca să doneze sânge pentru cei care au nevoie. De asemenea s-a realizat o reţea de solidaritate care organizează colectarea de medicamente, de apă, deoarece zonele afectate nu au nici apă nici curent electric şi deci oamenii au nevoie să se spele, să mănânce, au nevoie de medicamente. Cetăţenii din Attica, dar şi din restul Greciei, s-au organizat şi au creat această reţea de solidaritate unde fiecare care doreşte să-şi aducă un mic aport la această tragedie, la alinarea ei, să aducă mâncare sau medicamente sau apă sau fiecare ce poate aduce.
Realizator: Mulţumim, am fost în direct cu corespondenta noastră la Atena, Mihaela Lambrinidou./fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iulie