Revista presei internaţionale – 25 iulie

Orientul Mijlociu reapare pe prima pagină a ziarelor străine printr-un nou incident. „Israelul a doborât un avion de luptă sirian care a intrat în spaţiul său aerian”, titrează cotidianul israelian „Ha’aretz”. Acelaşi ziar precizează că „avionul sirian, de provenienţă rusească, intrase în spaţiul aerian al Israelului, iar asupra lui au fost lansate două rachete de tip Patriot”. Publicaţia „Syria Times” afirmă însă că „avionul era angajat în operaţiuni de rutină în spaţiul aerian sirian, dar a fost urmărit şi atacat”.
Tot Israelul este şi protagonistul unui conflict politic, de această dată cu Turcia. După cum relatează cotidianul „The Times of Israel”, premierul Benjamin Netanyahu a spus că Turcia devine o “dictatură întunecată, iar preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, „îi masacrează pe sirieni şi pe kurzi şi a trimis la închisoare mii de concetăţeni”. Dar premierul Netanyahu nu a făcut decât să reacţioneze la un discurs rostit anterior de preşedintele Erdoğan, în care acesta afirmase că „spiritul lui Hitler, care a aruncat lumea într-o mare catastrofă, a renăscut printre unii dintre liderii israelieni”. Referindu-se la o controversată lege recent adoptată în Israel, Erdoğan a spus că, „fără îndoială, Israelul este statul cel mai sionist, fascist şi rasist”, după cum relatează portalul turc „Haberler”. Iar în ziarul „Hürriyet”, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei declară: „Premierul unei ţări rasiste nu poate da lecţii de umanitate preşedintelui nostru. Criticile Turciei sunt un apel universal la justiţie şi pace. Poate că dl Netanyahu nu înţelege aceste cuvinte, dar lumea îşi dă seama ce se-ntâmplă”.
Uniunea Europeană pare să se afle însă sub semnul tratativelor. „Marţi, cancelarul Angela Merkel s-a întâlnit la Berlin cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, iar discuţiile au vizat conflictul din Siria, dar şi situaţia din estul Ucrainei”, informează publicaţia germană „Handelsblatt”. Vorbind şi el cam de acelaşi lucru, ziarul moscovit „Vzgliad” adaugă şi faptul că „s-au mai discutat şi câteva aspecte de actualitate ale relaţiilor bilaterale”.
Tratativele vor marca şi vizita pe care, astăzi, o întreprinde la Washington preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jucker. Ironic, ziarul britanic „Daily Express” estimează că „industria de automobile a lui Merkel se bazează pe vizita de ultim moment a lui Juncker la Trump”. Francezul „Le Monde” scrie că, „astăzi, Donald Trump se pregăteşte să-l primească pe cel pe care l-a calificat mai demult drept un ‘crud asasin’. Acuzaţia ne facem să surâdem dacă ne gândim că este vorba despre Jean-Claude Jucker”, afirmă acelaşi „Le Monde”.
Discuţiile continuă şi pe tema Brexitului, iar Republica Irlanda este îngrijorată mai ales din cauza frontierei sale cu Marea Britanie. Tocmai de aceea, premierul irlandez Leo Varadkar face un turneu prin trei ţări europene, după cum informează cotidianul „The Irish Times”. Aflat în Croaţia, „premierul Varadkar a pledat pentru solidaritate şi înţelegere”, relevă ziarul irlandez, care aminteşte că, ieri, „el s-a aflat şi în România pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă, după care urma să plece în Italia”.
Din nefericire însă, evenimente tragice fac ca Grecia să fie departe de orice fel de tratative. Recentele incendii semnalate în ţară au provocat pagube uriaşe, dar şi o mare durere. Cotidianul elen „Kathimerini” afirmă că „organele de stat au fost luate prin surprindere” şi vorbeşte despre „lipsa unui plan pentru situaţiile de urgenţă”. După cum relatează o altă publicaţie elenă, „Efimerida ton syntakton”, „premierul Alexis Tsipras a decretat, începând de ieri, trei zile de doliu naţional în memoria celor care şi-ai pierdut viaţa” în recentul incendiu din Attica, soldat cu 60 de morţi. Tsipras a dorit să sublinieze: „Nu există cuvinte, ţara trăieşte o tragedie de nedescris”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)