Gesturi cotidiene neigienice

Probabil că aţi folosit, măcar o dată în viaţă, o periuţă de dinţi care nu era a voastră. Sau un prosop. Ei bine, trebuie să vă reamintim că periuţa de dinţi este un obiect strict personal, ca şi prosopul. Ce alte gesturi cotidiene mai facem expunându-ne la bacterii şi la germeni?

De exemplu, nu ne curăţăm telefoanele portabile cu şerveţele antibacteriene de câteva ori pe zi. Acest gest poate părea exagerat, dar este necesar pentru că utilizăm telefonul pretutindeni, uneori chiar şi la toaletă… Acelaşi lucru ar trebui să îl facem şi cu celelalte tastaturi din viaţa noastră, ca şi cu telecomenzile.

Gestul de a ne face patul complet dimineaţa nu este chiar sănătos. Ar trebui să lăsăm cuvertura îndoită pentru ca lenjeria să poată „respira”.

De asemenea, să avem grijă să ne spălăm întotdeauna pe mâni când introducem degetul în cutiile cu cremă de faţă sau buze. În caz contrar, adăugăm de fiecare dată bacterii. Crema onctuoasă de buze este un mediu ideal pentru proliferarea germenilor.

Este vară şi ne delectăm cu toţii cu o felie de pepene roşu de la frigider. Dacă tăiem pepenele fără să îi spălăm coaja riscăm ca o întreagă hoardă de bacterii să ţopăie pe miezul nostru.

Să bem suc sau bere din cutii metalice sau să nu ne spălăm pe mâini după ce atingem monede sau bancnote sunt alte două gesturi nesănătoase. De asemenea, doamnele ar trebui să fie atente pe unde îşi pun genţile pentru că, în caz contrar, se vor trezi cu bacteriile pretutindeni, pe canapea, pe pat, pe masă. O soluţie pentru acest risc ar fi poate un cârlig de suspendat geanta pe diferite obiecte. Aceleaşi precauţii trebuie luate şi pentru valize.

Majoritatea dintre noi ne spălăm pe mâini după ce mergem la toaletă. Foarte bine, dar ar trebui să o facem şi înainte. Dacă nu, bacteriile de pe mâini pot ajunge pe părţile intime. Trebuie atenţie şi la sutiene, şosete sau slipi. Sutienele ar trebui purtate doar o dată, ca şi şosetele pentru că ating zone ale corpului care transpiră mult. De asemenea, nu ar trebui să dormim în slipi din poliester pentru că riscăm să dezvoltăm ciuperci. Să amintim şi că hainele noi trebuie spălate pentru că nu ştim de câte ori au fost probate şi nici dacă persoanele respective au transpirat. (Sursa: lefigaro.fr)

Sinteză de Mariana Drăgoi

RADOR – 26 iulie