Nu există consens european privind strategia comună în ce privește migraţia

Comisia Europeană a demarat elaborarea în detaliu  a proiectului care a fost adoptat luna trecută la Bruxelles şi al cărui scop este soluţionarea la nivelul UE a situaţiei imigranţilor. Proiectul prevede instalarea unor „centre controlate”, în care imigranţii ar putea fi verificați şi triați în funcţie de situaţia lor. Aceste centre ar urma să fie instalate în state riverane precum şi în unele state din nordul Africii. Până în prezent însă, nicio ţară nu a fost interesată să creeze astfel de centre. Din acest motiv, Comisia Europeană dorește să stimuleze financiar instalarea centrelor.

Statele care se angajează că vor crea unităţi de primire şi de verificare a imigranţilor vor beneficia de un sprijin financiar de 6000 de euro pentru fiecare migrant primit. Pe lângă aceasta, comunitatea ar acoperi cheltuielile privind instalarea şi funcţionarea centrelor controlate pentru găzduirea temporară a solicitanţilor de azil. Printre altele, aceasta prevede propunerea Comisiei Europene care a fost dat publicităţii marţi. Prevederea se referă la imigranţii care sunt salvaţi în Marea Mediterană, având în vedere că ruta balcanică este practic blocată în urma înţelegerilor dintre UE şi Turcia. Pe această rută, în anul 2017 au sosit mai puţini imigranţi decât înainte de criza din anul 2015. Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos a declarat cu ocazia prezentării proiectului: „Suntem pregătiți să sprijinim ţările membre şi ţări terţe în vederea unei mai bune colaborări cu privire la debarcarea persoanelor salvate de pe mare.”

Potrivit proiectului Comisiei, acei imigranţi care sunt debarcaţi într-un stat membru al UE vor fi trimişi în „centre controlate”. Taberele de primire ad-hoc sau temporare ar fi instalate în acele state care în mod voluntar acceptă acest lucru. Centrele urmează să fie conduse de statul de reşedinţă, dar cheltuielile ar fi suportate de UE. Pe lângă aceasta, statele respective ar primi 6000 de euro pentru fiecare refugiat. În aceste centre în procedură de urgenţă – în decurs de cel mult opt săptămâni – ar fi analizate cererile imigranţilor. Această activitate a autorităţilor statului respectiv ar fi sprijinită de grănicerii europeni, experţi în problemele migraţiei, de forţe specializate pentru controlul persoanelor şi de funcţionari care se ocupă cu retrimiterea persoanelor ale căror cereri au fost respinse. Un înalt funcţionar a declarat că statul de reşedinţă ar decide dacă centrele vor fi închise sau deschise. Surse din UE au confirmat că în bugetul Uniunii există fondurile necesare pentru sprijinirea centrelor. Potrivit Comisiei Europene, totul este pregătit pentru ca în decurs de opt săptămâni să înceapă să funcţioneze, cu caracter experimental, primul centru de acest fel – scrie Politico. Până în prezent însă, niciun stat nu s-a oferit voluntar să deschidă un astfel de „centru controlat”. În afară de înţelegeri cu ţări membre, Comisia Europeană dorește să încheie convenţii cu ţări terţe, pentru a crea aşa zisele „platforme regionale de debarcare”. Aici ar ajunge acei migranţi, care au fost salvaţi din apele internaţionale, pe vapoare din UE sau din ţări terţe. Aceste tabere ar fi sprijinite de UE împreună cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) şi cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Deocamdată însă niciun stat din nordul Africii nu s-a angajat pentru crearea unei platforme regionale de debarcare. Potrivit Politico, state ca Tunisia şi Egipt sunt vizate ca ţări în care astfel de tabere ar putea fi instalate.

Proiectul va trebui să fie adoptat la un mini-summit al Uniunii Europene, care va avea loc duminică şi va fi prezidat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Sunt însă puţine şanse ca ambasadorii statelor membre acreditaţi la UE să accepte planul, având în vedere că mai multe state au anunţat că resping oferta Bruxelles-ului. Premierul maghiar Orbán Viktor a afirmat că Grupul de la Visegrad (Polonia Slovacia, Ungaria şi Cehia) nu este de acord cu planul, pentru că ar dori ca aceste centre să fie centre de screening şi să fie instalate în afara Uniunii Europene. Ministrul italian de interne, Matteo Salvini l-a acuzat de aroganţă pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron (un susţinător al planului CE). Acesta a afirmat că Italia găzduieşte în prezent 170.000 de „presupuşi refugiaţi” situație care implică un cost de 5 miliarde de euro. „Dacă aroganţa franceză se gândeşte să transforme Italia într-o tabără de refugiaţi pentru întreaga Europă, plătind poate câţiva euro bacşiş, este pe un drum total greşit”. Totodată, Salvini i-a recomandat preşedintelui francez să-și deschidă porturile maritime ale Franţei pentru primirea refugiaţilor şi „să-i lase pe copii, bărbați și femei să treacă pe la Ventimiglia”, spunea acesta făcând trimitere la un oraş italian de la graniţa cu Franţa.

Székely Ervin

RADOR – 26 iulie