SUA a respins anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, a declarat secretarul american de stat Mike Pompeo

Statele Unite au anunţat miercuri că resping anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea, care aparţine teritoriului ucrainean, iar secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat Moscova că „încearcă să submineze fundamentul principiului internaţional împărtăşit de statele democratice”.

Anunţul de miercuri al secretarului american de stat, dat publicităţii cu o oră înainte de audierea sa în Comisia pentru relaţii externe din Senatul SUA, survine după recentele declaraţii controversate ale preşedintelui Donald Trump şi ale oficialilor administraţiei sale privind poziţia Washingtonului faţă de anexarea, în 2014, a Peninsulei Crimeea de către Rusia.

„SUA îşi reafirmă politica sa, de a refuza pretenţiile de suveranitate ale Kremlinului asupra unui teritoriu acaparat prin forţă, în contravenţie faţă de legea internaţională. Împreună cu aliaţi, parteneri şi comunitatea internaţională, SUA resping încercările Rusiei de a anexa Crimeea şi se angajează să menţină această politică până la restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat Mike Pompeo.

Secretarul american de stat a mai spus că SUA au făcut apel la Rusia să respecte „principiile la care afirmă că aderă şi să pună capăt ocupaţiei în Crimeea”, relatează Radio Europa Liberă./mbaciu/fcostea

https://www.rferl.org/ – 26 iulie