Sute de persoane din Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi din Asociaţia Calea Neamului, au protestat astăzi la Bucureşti faţă de forma în care a fost adoptat Codul Administrativ. Noile prevederi permit ca limba maghiară să devină a doua limbă oficială în stat pe o arie ce depăşeşte cu mult cele trei judeţe, susţin manifestanţii, cerând preşedintelui Romaniei să nu promulge legea. Angela Matei transmite.
Reporter: Cele aproximativ 500 de persoane, venite în principal, din Harghita, Covasna şi Mureş s-au adunat în Piaţa Constituţie şi au plecat într-un marş de protest al cărui traseu a avut punct final Palatul Cotroceni. Îmbrăcaţi în port popular şi fluturând drapelul naţional, manifestanţii au scandat „Limba română, singura stăpână” şi au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge noul Cod Administrativ în forma adoptată de parlament. Principala nemulţumire este legată de posibilitatea de a folosi limba maternă a minorităţilor naţionale şi în unităţi administrativ teritoriale în care acestea nu au o pondere de 20%.
-: Utilizarea limbii maghiare se extinde de la nivel local la nivel central, respectiv în prefecturi şi deconcentrate. Se produce astfel legiferarea limbii maghiare ca a doua limbă oficială în stat. Noi suntem hotărâţi să nu acceptăm acest lucru, mai ales acum în anul Centenarului.
-: Noul Cod Administrativ nu ni se pare corect, încalcă şi constituţia şi ideea de stat unitar. Un stat unitar presupune o singură limbă oficială, nu 20, iar la noi consider că minorităţile au extrem de multe drepturi. Au facultate, au şcoli, au operă şi aşa mai departe. Cine a vrut să aibă, dar până la urmă poate şi noi care am mai rămas cât de cât majoritari, nu ştiu! Trebuie şi noi să fim puţin respectaţi.
Reporter: Legea privind Codul Administrativ a fost contestată la Curtea Constituţională de către PMP şi USR şi, în funcţie de modul în care se vor pronunţa judecătorii CCR, asupra sesizării de neconstituţionalitate, legea poate fi retrimisă la parlament pentru reexaminare sau poate ajunge la şeful statului pentru promulgare./roprea/menescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 iulie)