Venectaziile, spaima doamnelor

Odată cu venirea verii, hainele lasă să se vadă din ce în ce mai mult din trup, iar picioarele trebuie să arate impecabil şi, mai ales, sănătoase.

Căldura excesivă produce vasodilataţie la nivelul membrelor inferioare, sângele stagnează şi aşa apar venectaziile.

Venectaziile sau vasele sparte sunt dilataţii vizibile ale venelor subtegumentare cu diametrul de sub 3 mm. Ele apar mai des la femei şi au drept cauze dezechilibre hormonale, moştenirea genetică  precum şi existenţa unui sistem venos profund insuficient.

Venectaziile pun probleme mai ales de ordin estetic. Tratamentul venectaziilor nu este o decizie medicală, ci o decizie personală.

 În cele mai multe cazuri este recomandată scleroterapia, adică injectarea unor substanţe care inflamează şi usucă traiectul venos respectiv, fără a lăsa urme şi fără a mai fi nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Ce trebuie să facem ca să prevenim apariţia venectaziilor?

Ar trebui să ne includem în program mersul pe jos, pe bicicletă, înotul. Chiar dacă exerciţiile fizice sunt bune, trebuie să evităm fitness-ul şi aerobicul.

De asemenea sauna, masajul şi împachetările calde sunt contraindicate.

Alte contraindicaţii: statul prelungit în picioare, expunerea prelungită la soare, pilulele anticoncepţionale, încălţămintea cu tocuri de peste 5 centimetri şi fumatul.

(Sinteză de Mariana Drăgoi)

RADOR, 29 iulie 2018