2018. július 30

Az államelnök alkotmányossági kifogást nyújtott be a Számvevőszékre vonatkozó törvény módositása kapcsán

Klaus Iohannis államelnök alkotmányossági kigofást nyújtott be hétfőn a Számvevőszék megszervezését és működését szabályozó törvény módositása ellen. Iohannis szerint a módositás révén e törvénybe iktatott rendelkezések meggyengitik a Számvevőszék szerepét, mint ellenörző intézet.Az államelnök azt is kifogásolta, hogy túllépték a hallgatólagos elfogadási határidőt, illetve azt, hogy a módositott változatot, amely lényegesen különbözik a képviselőházban elfogadott verziótól, a kétkamarás jogalkotás elvének megsértése mellett hagyták jóvá a szenátusban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

Spontán sztrájkba léptek a marosnémeti hőerőmű alkalmazottjai

A marosnémeti (Mintia) hőerőmű mintegy 60 alkalmazottja hétfőn spontán sztrájkot tartott, elégedetlenségének adva hangot amiatt, hogy fizetéseik jóval kisebbek más kollégáikhoz képest, noha ugyanazt a munkát végzik. A Solidaritatea Hunedoara Szakszervezet elnöke szerint az embereknek még a tavaly júniusban megigérték, hogy az év elején rendeződik helyzetük, de erre még nem került sor.Az alkalmazottak a Hunedoara Energetikai Komplexum Igazgatótanácsának elnökétől azt kérték, hogy „jöjjön el a hőerőmű udvarára, ahol ők tiltakoznak, és beszélgessen el velük”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

Statisztikai hivatal: június végén 3,48% volt a munkanélküliségi ráta

A májusban mért adatokhoz hasonlóan 3,48%-os marad június végén a munkanélküliségi ráta, ami a legalacsonyabb szintnek számit az utóbbi 26 évben. A múlt hónap végén 304 ezer munkanélküli szerepelt nyilvántartásban, s ezek közül 51 ezer munkanélküli segélybe részesült. A legtöbb munkanélküli 40-49 életkotú volt. A képzettségi szint szerint, a legtöbb állástalan a diploma nélküli munkanélküliek sorából került ki, mutatnak rá az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség (ANOFM) által hétfőn közölt adatok.Az ANOFM képviselői szerint a munkanélüliség csökken a nyári hónapokban a szezonmunkára – épitkezés, mezőgazdaság, szolgáltatások -, meghatározott időre alkalmazott személyek száma növekedésenek köszönhetően.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

Máramarosmegyében csaknem négy millió lej értékű kárt okozott az árviz

Máramarosmegyében csaknem négy millió lejre értékelte a megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége az árviz okozta károkat, közölték a Prefektura vezetői. A felügyelőség tagjai már jóváhagyták azokat a munkálatokat, amelyeket sürgösen el kell végezni a megye vizfolyásai mentén. Máramaros megyében a nagy esőzések 16 helységben okoztak kárt, az árviz egy kilóméternyi megyei útat, 21 kilóméter hossú községi útszakaszt és három kilóméternyi erdei utat mosott el, illetve hat hektárnyi mezőgazdasági területet és 12 hektárnyi gyümölcsöst öntött el az ár.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

A kis- és közévállalatok képviselőinek több mint háromnegyede nem támogatja az adóamnesztiát

A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa (CNIPMMR) által készitett felmérés szerint a kis- és középvállalkozók több mint háromnegyede nem támogatja a kormány által tervezett adóamnesztiát. A megkérdezettek 41%-a szerint a fizikai személyeknek ebből csak előnyük származna, mig 6%-a úgy vélekedett, hogy az adóamnesztiát az állami vállalatok estében kell alkalmazni.Az interjú alanyok többsége szerint az adóamnesztia adócsaláshoz vezet, és növekedni fog a korrupció és a pénzmosás veszélye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.30)

Rozália Gănciulescu