Autorităţile au intensificat măsurile pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane

Autorităţile au intensificat măsurile pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane. În anumite regiuni, aflate în apropiere de zonele unde a fost confirmat virusul, au fost impuse restricţii pentru transportul produselor din carne de porc, iar cetăţenii vor fi informaţi despre măsurile de prevenţie. Unul dintre judeţele unde se iau măsuri preventive este Vrancea. Corespondentul nostru, Gabriel Sava, ne spune despre ce este vorba:

Reporter: Boala care afectează porcinele şi duce la decesul acestora a ajuns de puţină vreme la graniţa judeţului Vrancea. Brăila are cazuri confirmate de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, iar la Galaţi s-a confirmat deja prezenţa virusului. Aşa că autorităţile sanitar-veterinare de la Focşani sunt de câte zile în alertă şi au stabilit deja un plan strict: interzicerea comercializării porcilor în târguri şi oboare – a fost una dintre primele măsuri. A urmat apoi stabilirea unor noi reguli privind circulaţia animalelor, iar ultima decizie pusă în practică a fost constituirea unor echipe mixte, care derulează controalele în trafic, pe drumurile care vin din judeţele unde sunt probleme.

Realizator: De la începutul anului, în România au fost identificate 440 de focare de pestă porcină atât în fermele mari, cât şi în gospodăriile populaţiei. Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, în zona de sud-est a ţării, în judeţele Tulcea, Brăila, Constanţa şi Ialomiţa evoluţia bolii este agrevisă. În regiunea de nord-vest – Satu-Mare, Bihor şi Sălaj – maladia evoluează lent. Specialiştii fac zilnic examene clinice şi de laborator şi aplică măsuri specifice. În Tulcea, unde au fost cele mai multe cazuri, ar urma să înceapă azi eutanasierea animalelor din al doilea mare complex de creştere a porcilor./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iulie