Ciprian Lupu, primul pilot profesionist cu dizabilități

În urmă cu 16 ani un ghinion teribil îi schimba viața pentru totdeauna. Un plonjon în apa mării a fost plătit extraordinar de scump de brașoveanul care reprezintă astăzi o lecție de determinare pentru noi toți. Ciprian Lupu rămânea în 2002 paralizat, dar asta nu l-a împiedicat să devină primul pilot de curse dintr-un scaun rulant din România.

Anul trecut a fost debutul lui Ciprian, când a participat la Cursa de viteză în coastă de la Poiana Brașov, în calitate de forlighter (deschizător de drum în mașina de securitate). Era încununarea unui efort demarat în 2016, când actualul coordonator zonal al Motivation România pornea să deprindă tainele pilotajului de la echipierii Napoca Rally Academy, campionii naționali en-titre de raliuri. Campionul mondial de juniori Simone Tempestini și colegul Vlad Cosma l-au școlit pe Ciprian, care participă în acest sezon de Viteză pe traseu montan, la bordul unei mașini de Clasa A1.

Anul acesta, la Teliu, Ciprian a concurat pentru prima oară în postura de pilot profesionist în competiția oficială. Între timp, brașoveanul a devenit unul dintre cei mai constanți piloți din campionatul național. Citroenul a fost pregătit special de el, cu modificări și adaptări ce îî permit să concureze cot la cot cu ceilalți piloți. Lupu este unul dintre cei mai conștiincioși driveri ai clasei, el luând startul la cele mai multe etape de Coastă din acest an. Mai mult, Ciprian este pe locul al treilea în clasamentul la zi, weekendul trecut la cursa de la Sinaia acumulând 15 puncte în clasament după ce a luat argintul grupei.

Ciprian Lupu: „îmi doresc să trecem de barierele care sunt impuse de societate”. ”După ce am testat competiția anul trecut în calitate de forlighter, anul acesta în intersezon mi-am făcut propria mașină, omologată conform standardelor FIA, am adaptat-o cu niște modificări speciale ca să îmi fie mai ușor să o pilotez, iar le Teliu am concurat pentru prima dată oficial la Clasa A1. Pentru mine e o mândrie enormă faptul că pilotez cu o licență Napoca Rally Academy, ei mă sprijină și mă îndrumă în continuare, am parte de tot suportul lor. Prin prisma jobului pe care îl am, îmi doresc să trecem de barierele care sunt impuse de societate și de anumite persoane și să le demonstrez că se pot face mult mai multe lucruri, dar în primul rând o fac pentru mine. Nu m-am gândit niciodată că voi avea propria mea mașină de curse, dar în momentul în care ai un vis și îți dorești cu desăvârșire să-l îndeplinești, trebuie să te ții foarte tare de ceea ce-ți propui și totul o să meargă cum trebuie.”, a declarat Ciprian Lupu.

Sinteză: Mariana Drăgoi

RADOR – 30 iulie