THE WASHINGTON POST: România nu reuşeşte să selecteze un procuror-şef anticorupţie

THE WASHINGTON POST (SUA), 27 iulie 2018 (AP) – Ministrul român al Justiţiei a respins vineri patru procurori care îşi depuseseră candidatura pentru cel mai important post anticorupţie al ţării, pe fondul criticilor la adresa guvernului conform cărora acesta nu este dedicat luptei contra corupţiei la nivel înalt.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că nici un candidat nu a îndeplinit criteriile pentru postul prestigios dar extrem de monitorizat de procuror şef anticorupţie şi că procesul de angajare va fi prelungit până la sfârşitul lui august.

El nu a explicat de ce nici unul dintre candidaţi nu a fost potrivit. Doi candidaţi erau procurori importanţi anticorupţie, iar ceilalţi doi erau din cadrul parchetului general.

Partidul Liberal din opoziţie l-a acuzat pe Toader că are o „abordare politică” în favoarea guvernului, care, conform partidului, „nesocoteşte sistemul de justiţie”.

Fosta şefă anticorupţie Laura Codruţa Kovesi a fost revocată pe 9 iulie de către preşedinte, pe fondul acuzaţiilor guvernamentale de incompetenţă şi proastă gestiune. Ea a respins acuzaţiile.

Partidul Social Democrat aflat la guvernare a criticat frecvent Direcţia Naţională Anticorupţie, pretinzând că vizează în mod incorect politicieni.

Sub conducerea lui Kovesi, direcţia a câştigat laudele UE, SUA şi pe ale românilor de rând.

Traducere: Andrei Suba/asuba/czaharia