Actorii TNB cântă, recită și dansează în Festivalul de Teatru și Jazz de la Nisville

Magic Național, excepționalul concert-spectacol al Teatrului Național din București, care a încheiat nu demult stagiunea pe Scena Mare a teatrului, își continuă cariera internațională începută vara trecută, odată cu participarea la Ohrid Summer Festival, în Macedonia, unde a stârnit ropote de aplauze, aprecieri elogioase și o nouă invitație, de data aceasta la Festivalul de Teatru și Jazz de la Nisville (Niš), cel de-al treilea oraș ca mărime  al Serbiei.

Luni, 6 august  2018, de la ora 21.00, în Amfiteatrul amplasat  pe malul râului Nišava, acordurile magice ale spectacolului susținut de unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai TNB alături de Emy Drăgoi, supranumit în Franța regele jazz-ului la acordeon, vor răsuna în peisajul încărcat de poezie și de istorie din Niš.

Apreciat de The Guardian și BBC ca fiind unul dintre primele 10 festivaluri din Europa, Festivalul de Jazz de la Nisville are o structură complexă, în care – pe lângă jazz – găsim o importantă secțiune de teatru, o alta de film, dar și carte, poezie și benzi desenate.

În acest an,  secțiunea  teatru reunește 16 spectacole de pe 4 continente, provenind din New Orleans, Shanghai, Marsilia, Cairo, Creta, Sofia, Belgrad și Teatrul Național din București, reprezentând România la acest Festival al festivalurilor, BITEFul de la Sud, cum le place organizatorilor să-l considere cu îndreptățită mândrie.

Pe scena Amfiteatrului din Niš publicul din localitate îi va putea urmări pe actorii Ion Caramitru, interpret și regizor al spectacolului, Medeea Marinescu, Marius Manole, Tania Popa, Istvan Teglas, Anca Sigartău, Lari Giorgescu, Aylin Cadîr, Eduard Adam, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea, Petre Ancuța, cărora li se alătură pentru această reprezentație de turneu soprana japoneză Ato Kawara. Sufletul muzical al manifestării va fi, așa cum ne-a obișnuit la TNB, Emy Drăgoi și acordeonul lui fermecat, secondat, pe linie muzicală, de formațiile 3D Pro`ect și Jazz Hot Club Romania, și de percuționistul Lucian Maxim. De menționat și faptul că a doua zi, în seara de 7 august, Emy Drăgoi împreună cu formațiile sale sunt invitați să susțină un concert separat în cadrul Festivalului de jazz, pe scena River Stage.

Sinteză: Mariana Drăgoi
RADOR – 31 iulie