Premierul neozeelandez revine la muncă după şase săptămâni de concediu de maternitate

Jacinda Ardern a devenit al doilea lider al unei ţări care naşte un copil în timpul mandatului. Fiica ei şi a jurnalistului tv Clarke Gayford, Neve, s-a născut în 21 iunie. Şefa guvernului neozeelandez a spus la postul de radio naţional că îşi va lua fetiţa cu ea în timp ce-şi va îndeplini obligaţiile de premier, inclusiv în vizita pe care o va face luna viitoare la New York pentru a vorbi în faţa Naţiunilor Unite.

În timpul vacanţei premierului, conducerea guvernului a fost preluată de politicianul veteran Peters, în vârstă de 72 de ani, care a dat în judecată mai mulţi demnitari de la vârful guvernului pentru că au pus în circulaţie informaţii despre viaţa lui personală. În scurta perioadă în care a fost premier, dl Peters a denunţat de mai multe ori Australia pentru că nu respectă Convenţia ONU pentru drepturile copilului.

De asemenea, a cerut Australiei să-şi schimbe drapelul naţional, afirmând că a fost copiat după cel al Noii Zeelande şi i-a sugerat că ar putea avea un steag pe care să figreze un cangur şi şi-ar putea schimba imnul naţional, adoptând „Waltzing Matilda” în acest scop. Dl Peters a făcut ceva vâlvă când a afrimat într-o emisiune de radio că nu îi place ideea unei Noi Zeelande multiculturale. Şi în sfârşit, în ultima sa zi de premier interimar, Peters şi-a ironizat un coleg în timpul unei dezbateri parlamentare, cerându-i preşedintelui Camerei Deputaţilor să-l „arunce pe grăsan” afară din Parlament./abuzoian

www.theguardian.com – 2 august