Paul Manafort ar fi câştigat oficial în Ucraina 14 milioane de dolari, în perioada 2010-2014

Paul Manafort, fost şef de campanie al preşedintelui american, Donald Trump, aflat în arest preventiv de la jumătatea lunii iulie, fiind judecat pentru spălare de bani, fraudă fiscală şi bancară şi lobbying ilegal, a câştigat 14 milioane de dolari în timpul activității desfăşurate în Ucraina în perioada 2010-2014, când era consultant politic al Partidului Regiunilor, al fostului preşedinte fugar Viktor Ianukovici – informează postul Vocea Americii.

Cu toate acestea, documentele furnizate de echipa procurorului special american arată că Paul Manafort a primit 60 de milioane de dolari ca urmare a serviciilor de consultanţă prestate pentru Partidul Regiunilor din Ucraina. Manafort susţine că în 2010 ar fi primit 504.000 de dolari, în 2011 – 3,1 milioane de dolari, în 2012 – 5,4 milioane, în 2013 – 1,9 milioane, iar în 2014 – aproximativ 3 milioane de dolari.

Contabilul lui Manafort, Philip Ayliff, susţine, însă, că fostul consultant al Partidului Regiunilor şi-ar fi ascuns conturile din străinătate. În 2011, Ayliffe l-ar întrebat pe Manafort dacă ar fi interesat de conturi bancare în străinătate. Manafort a răspuns negativ – notează Vocea Americii. Potrivit lui Ayliff, unele companii străine, pe care Manafort este acuzat că le-ar fi gestionat, figurau drept clienți ai firmei de contabilitate ale lui Philip Ayliff, însă acesta susţine că nu ştia să fi existat vreo legătură între companiile respective şi Manafort. Vocea Americii aminteşte că procurorul special american Robert Mueller intenționează să demonstreze că Manafort nu a plătit impozite pentru o parte semnificativă a profiturilor sale obţinute în Ucraina./sdan/lbadiu

ZAHID (Ucraina) – www.zaxid.net – 4 august