DOCUMENTAR: Istoria neagră umanităţii – Hiroshima şi Nagasaki

de Răzvan Moceanu

În săptămâna aceasta, întreaga lume îşi readuce aminte de vara anului 1945, sfârșitul celui de-al doilea război mondial, moment în care SUA, aflate încă în stare de război, au lansat prima bombă atomică din istorie, asupra oraşului japonez Hiroshima, pe 6 august, apoi, la doar trei zile distanţă, pe 9 august, o a doua bombă a căzut asupra oraşului Nagasaki.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, bombardarea oraşelor era considerată un act de barbarism total, dar, după ce germanii au bombardat masiv Londra la începutul războiului, aviaţia britanică şi cea americană au folosit bombele incendiare pentru a provoca pagube imense în cinci oraşe germane, ucigând sute de mii de civili în Hamburg, Dresda, Darmstadt, Kassel şi Stuttgart. Dealtfel, până la utilizarea celor două bombe atomice care au pus capăt războiului, peste 50 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în cei aproape şase ani de conflagraţie mondială.

„Little Boy” („Băiețelul”) a fost numele de cod al primei bombe atomice utilizată într-un conflict armat, şi a fost rodul Proiectului Manhattan, un program american ambițios, creat încă din anul 1939 şi care urmărea dezvoltarea primei arme nucleare, ca un răspuns american la informaţiile despre faptul că Germania lucrează la crearea unei bombe atomice.

Astfel, mai ales după atacul japonezilor din 1942 asupra flotei americane aflate la baza navală Pearl Harbour și implicarea Americii în Al Doilea Război Mondial, SUA împreună cu aliații săi, Marea Britanie și Canada au accelerat demersurile de creare a bombei. Principiul folosit de încărcătura de uraniu 235, a fost bombardarea cu neutroni lenți în urma căreia avea loc o reacție nucleară în lanț, generatoare de căldură, cu un efect devastator.

La începutul anului 1943 a avut loc realizarea primelor prototipuri și testarea lor la Laboratorului Național Los Alamos, parte componentă a Proiectului Manhattan.

Pe 6 august 1945, bomba a fost lansată, la ora locală 8:15, de un bombardier B-29 Superfortress „Enola Gay” pilotat de colonelul Paul Tibbets (încadrat la baza aeriană 393 Bomb Squadron, Missouri, SUA).

TO GO WITH AFP STORY „JAPAN-US-NUCLEAR-HISTORY-WWII-HIROSHIMA-ANNIVERSARY” BY HIROSHI HIYAMA This handout picture taken on November, 1945 by US Army and released from Hiroshima Peace Memorial Museum shows the A-bomb Domea, three months after the atomic bomb was dropped by B-29 bomber Enola Gay over the city of Hiroshima. Charred bodies bobbed in the brackish waters that flowed through Hiroshima 70 years ago this week, after a once-vibrant Japanese city was consumed by the searing heat of the world’s first nuclear attack. About 140,000 people are estimated to have been killed in the attack, including those who survived the bombing itself but died soon afterward due to severe radiation exposure. AFP PHOTO / HIROSHIMA PEACE MEMORIAL PARK—EDITORS NOTE—HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO / HIROSHIMA PEACE MEMORIAL MUSEUM” – NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSHIROSHIMA PEACE MEMORIAL MUSEUM/AFP/Getty Images

Little Boy era lung de circa 3 metri şi cântărea 4,5 tone, conţinea 63 kg de uraniu şi a explodat la o înălţime de 500 m deasupra oraşului, moment care a declanşat o reacţie nucleară cu o putere de 16 kilotone TNT.

70% din clădirile oraşului au fost rase de pe suprafaţa pământului, iar circa 70.000 de oameni au murit pe loc.

La Nagasaki, pe 9 august 1945, a fost lansată bomba „Fat Man” (denumită astfel datorită asemănării cu personajul Kasper Gutman din filmul “Şoimul Maltez”), care conţinea 6 kg de plutoniu şi a explodat la aceeaşi înalţime de 500 m, cu o putere de 21 kilotone TNT. Întrucât explozia s-a produs deasupra unei văi adânci, o bună parte a oraşului a rămas nedistrusă, însă circa 45.000 de oameni au murit pe loc, fiind înregistraţi şi circa 75.000 de răniţi.

Este interesant de menţionat că a existat un singur supravieţuitor cunoscut al ambelor atacuri, Tsutomu Yamaguchi, care a murit din cauze naturale în ianuarie 2010. Dl. Yamaguchi se afla într-o călătorie de afaceri la Hiroshima la data de 6 august 1945, când avionul american a aruncat bomba atomică asupra oraşului. Tsutomu Yamaguchi a suferit arsuri şi a rămas o noapte la Hiroshima, pentru îngrijiri medicale, după care s-a întors la Nagasaki, oraşul în care locuia. La 9 august, americanii au aruncat peste Nagasaki cea de-a doua bombă atomică din istorie, Tsutomu Yamaguchi supravieţuind miraculos şi acestei catastrofe.

Scopul militar al folosirii armelor atomice au fost crearea de șoc și teroare, prin distrugere la scară largă, catastrofică, într-o perioadă de timp foarte scurtă.

Cele două bombe atomice au ucis, în total, câteva sute de mii de oameni, aproximativ 140.000 în atacul de la Hiroshima şi circa 82.000 la Nagasaki, însă unii analişti afirmă că cifrele reale sunt mult mai mari. Cea mai mare parte a victimelor a murit instantaneu, alţii au murit ulterior din cauza arsurilor, rănilor şi a radiaţiilor, în timp ce alţii au murit după câţiva ani din cauza diferitelor tipuri de cancer cauzate de radiaţii şi a malformaţiilor la naştere.

În prezent, experţii în domeniu consideră că unele bombe nucleare care se află în dotarea celor mai puternice armate ale lumii sunt de aproape 50 de ori mai puternice decât cele folosite la Hiroshima şi Nagasaki.

În amintirea victimelor celor două atacuri, au fost instituite „Ziua Hiroshima” – ziua mondială a luptei pentru interzicerea armelor nucleare (6 august) şi „Ziua Nagasaki” (9 august), marcate anual la nivel mondial.