Judeţul Ialomiţa: ordine de sacrificare preventivă a porcilor în vederea prevenirii extinderii pestei porcine africane

Realizator: În judeţul Ialomiţa vor fi puse în aplicare astăzi două ordine de sacrificare preventivă a porcilor în vederea prevenirii extinderii pestei porcine africane. Vor fi ucise circa 6000 de animale din cinci localităţi ca urmare a confirmării prezenţei virusului în mai multe gospodării. Campania va începe la Mihail Kogălniceanu şi Făcăieni, comune mari şi cu tradiţie în creşterea porcilor. Corespondenta noastră Clementina Tudor ne oferă mai multe informaţii.
Reporter: În cele două localităţi din Ialomiţa au fost confirmate nouă focare de pestă porcină africană din cele 25 înregistrate în judeţ.
Mihai Puia, directorul Direcţiei judeţene Sanitar-Veterinare: În /…/ Vlădeni, Progresul, Făcăieni, Burduşani, Cegani, Feteşti şi Mihail Kogălniceanu sunt aproximativ 5500-6000 de porci, după datele noastre.
Reporter: Toate localităţile afectate de pesta porcină africană în Ialomiţa se află pe linia de est a judeţului şi în apropierea unui curs de apă, ceea ce îi determină pe specialiştii Comitetului judeţean pentru combaterea bolilor să aprecieze că pe lângă om şi porcii mistreţi mai există un factor de transmitere a virusului.
Mihai Puia: Toate sunt legate pe cursul Dunării şi Borcei. Mai avem un vector hematofag aici, care transmite.
Reporter: Intervenţiile de ucidere preventivă a porcilor din Mihail Kogălniceanu şi Făcăieni pot dura până la 2-3 săptămâni, urmând apoi să se continue campania şi în celelalte localităţi din Ialomiţa în care a fost confirmat virusul pestei porcine africane şi anume Vlădeni, Burduşani, Cegani şi Progresul, în timp ce ialomiţenii din Giurgeni, Luciu şi Gura Ialomiţei aşteaptă deja despăgubirile evaluate la peste 530.000 de lei/menescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 iulie)