Concert Goran Bregovic la Arenele Romane pe 29 septembrie

Goran Bregovic şi Wedding And Funeral Orchestra vor concerta la Bucureşti, la Arenele Romane, în aer liber, pe 29 septembrie. Goran se întoarce în România alături de orchestra sa, pentru a patra oară consecutiv, pentru a reedita un show de senzaţie care va purta fanii prin toate albumele şi hiturile care l-au făcut celebru, anunţă organizatorii într-un comunicat. Cel mai recent album al artistului „Three Letters From Sarajevo” s-a bucurat de un succes enorm!

Goran Bregovic, unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni din Balcani, este un chitarist şi compozitor originar din Sarajevo, Bosnia. Acesta s-a născut pe data de 22 martie 1950, într-o familie cu origini mixte: tatăl său croat şi mama de origine sârbă. Dupa ce părinţii săi au divorţat, copilul a rămas cu mama în Sarajevo. Cea mai mare parte din copilărie şi-a petrecut-o la Şcoala de Muzică, studiind vioara. Paradoxal, instituţia de învăţământ a decis să îl exmatriculeze, pentru „lipsa de talent”. La scurt timp după acest eveniment neplăcut, mama i-a cumpărat o chitară. La vârsta de şaisprezece ani a fost părăsit de cea care i-a dat viaţă, fiind îngrijit de rude.

Goran a fost nevoit să-şi poarte singur de grijă, încă din adolescenţă, când a început să cânte muzică populară într-un bar din oraşul Konjic. În 1971, Goran şi un alt artist aspirant, Zoran Redzia, au început să cânte într-o trupă numită „Jutro” (n.r. „Bună dimineaţa”). În aceasta formulă, muzicianul a avut o mulţime de spectacole şi a început să guste succesul din plin. La 1 ianuarie 1974, trupa şi-a schimbat numele în „Bijelo Dugme” („Butonul Alb”).

În 1975, când se pregătea de cariera de profesor al ideologiei oficiale la aceea vreme, marxism-leninism, formaţia Bielo Dugme a câştigat popularitate în Iugoslavia. A renunţat la vocaţia de dascăl, a devenit idolul tinerilor şi cel mai improtant star rock al ţării sale. S-a retras din Bielo Dugme în anii ’90, având la activ 13 albume vândute în şase milioane de exemplare. Dupa zece ani de muzică rock, Bregovic a renunţat la acest gen pentru a se dedica stilului care l-a făcut cunoscut în întreaga lume: o combinaţie de ritmuri tradiţionale balcanice, cu sonorităţi rock.

Sinteză: Mariana Drăgoi

RADOR, 7 august 2018