Culturile agricole în care au intrat porcii bolnavi vor fi arse, conform unui ordin de ministru

Fermierii din judeţele în care există focare de pestă porcină africană vor fi obligaţi să ardă culturile agricole în care au intrat porcii bolnavi şi să dezinfecteze locul respectiv. Această măsură pentru combaterea răspândirii virusului de pestă porcină africană apare într-un ordin semnat de ministrul agriculturii, Petre Daea, care a fost transmis Direcţiilor agricole din ţară.
Reporter: Florentina Varga – Potrivit ordinului, proprietarii şi utilizatorii terenurilor agricole din zonele afectate de pestă porcină africană sunt obligaţi să îşi ardă recoltele cu risc de contaminare. În baza aceluiaşi ordin al ministrului, toate suprafeţele agricole din zonele cu pestă porcină africană în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor la faţa locului de către proprietarul sau utilizatorul terenului agricol. Ordinul interzice recoltarea plantelor de pe zonele afectate în focarele declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi, în aceste zone proprietarii şi utilizatorii de teren agricol având obligaţia de a izola plantele şi de a le distruge, după care zona trebuie şi dezinfectată. Toţi proprietarii sau utilizatorii de teren agricol sunt obligaţi totodată să aibe în dotare dispozitive pentru împrăştierea substanţelor dezinfectante în toate zonele afectate de virus, precum şi să dezinfecteze maşinile agricole, combinele, tractoarele şi echipamentele la ieşirile din suprafeţele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat, deplasarea utilajelor fiind permisă doar după dezinfectarea lor de către proprietarul sau utilizatorul de teren agricol – se arată în actul normativ.
Realizator: Virusul pestei porcine africane a fost confirmat în 98 de localităţi din 8 judeţe ale României. Sunt 578 de focare de pestă în judeţele Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi. Până în prezent, pentru limitarea răspândirii virusului au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, indică datele centralizate de ANSVSA./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 august)