RFI: BNR spune că inflația și-a oprit avântul

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei şi-a stopat creşterea în luna iunie.

Rata anuală a inflaţiei şi-a stopat creşterea în luna iunie, rămânând la nivelul de 5,4%, deasupra intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie. ”Stagnarea a avut loc în condiţiile în care accelerarea creşterii în termeni anuali a preţului combustibililor şi a preţurilor legumelor şi fructelor a fost compensată ca impact de scăderea dinamicii preţului produselor din tutun şi încetinirea uşoară a inflaţiei de bază”, se arată în comunicat. Reprezentanţii BNR au subliniat că rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat a continuat să scadă uşor, până la 2,9% în luna iunie, de la 2,99% în luna anterioară şi 3,05% în luna martie.

În plus, cele mai recente date statistice arată o încetinire a creşterii anuale a producţiei industriale în perioada aprilie-mai comparativ cu primul trimestru din 2018, concomitent însă cu sporirea semnificativă a dinamicii comenzilor noi în industria prelucrătoare. ”Lucrările din construcţii au continuat să scadă în termeni anuali, pe seama segmentului construcţiilor rezidenţiale, în timp ce activitatea din comerţ şi-a menţinut dinamica robustă. Deficitul de cont curent şi-a temperat considerabil adâncirea în raport cu perioada similară a anului trecut”, se arată în comunicat. În plus, creditul acordat sectorului privat şi-a reaccelerat creşterea în iunie, la 6,8%, de la 6,4% în luna mai, pe seama creditului acordat populaţiei, dar mai ales a creditului acordat societăţilor nefinanciare.

În şedinţa de luni, consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2018. ”Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflaţiei în trimestrul III, în condiţiile menţinerii ei deasupra intervalului ţintei, urmată de coborârea ei mai pronunţată în ultimele luni ale anului curent spre limita superioară a intervalului-ţintă de 1,5- 3,5 la sută”, se arată în comunicat.

BNR avertizează că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor administrate (gaze şi energie electrică), a preţurilor volatile ale produselor alimentare şi ale unor produse alimentare procesate, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, evoluţiile viitoare ale preţului internaţional al petrolului, ritmul creşterii economice şi dinamica inflaţiei în zona euro şi în UE şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune, potrivit BNR.

https://www.rfi.ro/economie-105161-bnr-spune-ca-inflatia-si-oprit-avantul

RFI – 6 august 2018