Pâinea ”neagră” nu este neapărat sănătoasă: poate conţine peste 6 E-uri și foarte mult zahăr !

Într-un studiu realizat de Asociaţia pentru protecţia consumatorilor, InfoCons, se regăsesc concluzii îngrijorătoare referitoare la un aliment considerat de mulţi dintre noi sănătos, pâinea neagră.
Au fost analizate 24 de produse.
Din punct de vedere al numărului de E-uri, în produse s-au regăsit între 0 și 6 E-uri:
37,5% din produsele studiate nu au avut niciun E în componența lor.
2,5% din produsele studiate au avut 1 E în componența lor.
16,6% din produsele studiate au avut 2 E-uri în componența lor.
4,1% din produsele studiate au avut 3 E-uri în componența lor.
4,1% din produsele studiate au avut 4 E-uri în componența lor.
20,8% din produsele studiate au avut 6 E-uri în componența lor.
O problemă o constituie cantitatea de glucide și zaharuri din aceste produse, care s-a situat între 13 și 51.7g/100g de produs.
13g este cantitatea cea mai mică de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.
51.7g este cantitatea cea mai mare de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.
Cantitatea de zaharuri din produsele studiate s-a situat între 0.2 și 5.4g/100g de produs.
0.2g este cantitatea cea mai mică de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 0,4% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.
5.4g este cantitatea cea mai mare de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 12% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.
După cum avertizează Sorin Mierlea, președinte InfoCons:
”Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva.”
Sinteză: Mariana Drăgoi