Revista presei internaţionale – 8 august 2018

Sancţiunile reimpuse de Statele Unite contra Iranului au intrat în vigoare, anunţă presa internaţională. Această decizie a administraţiei Trump riscă să încurajeze Europa, Rusia şi China, care au dezaprobat măsurile, să ocolească sistemul financiar american, atenţionează The New York Times. Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că ipocrizia Americii nu are limite, iar preşedintele Hassan Rouhani a cerut ţărilor UE şi altor ţări să acţioneze pentru salvarea acordului nuclear, solicitând Washingtonului să compenseze daunele cauzate ţării sale, citează Tehran Times. Rusia s-a declarat profund dezamăgită de sancţiunile americane şi a asigurat că va face tot ce va fi necesar pentru a salva acordul iranian, menţionează Russia Today. La rândul său, preşedintele SUA a avertizat că oricine va face afaceri cu Iranul nu va mai face afaceri cu Statele Unite, notează USA Today. Companiile europene din Iran sunt prinse în disputele dintre SUA şi Europa, titrează EUObserver, adăugând că miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Regatului Unit regretă reimpunerea sancţiunilor şi promit să ia măsuri pentru protejarea firmelor UE din Iran. Volumul comercial dintre Republica Islamică şi Europa s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari, aminteşte Bloomberg. În urma intrării în vigoare a sancţiunilor, preţurile petrolului au crescut, riscând să paralizeze exporturile naţiunilor din OPEC, crede The Wall Street Journal. Al doilea val al sancţiunilor, care va ataca vânzările de petrol şi de gaz ale Teheranului, ca şi sectorul bancar, va începe în noiembrie, riscând să cufunde Iranul în haos, adaugă Le Soir. Politica administraţiei americane este înclinată spre hegemonie şi aroganţă, după ce şi-a pierdut credibilitatea în faţa lumii, retrăgându-se din acordul nuclear, au declarat oficiali sirieni citaţi de agenţia SANA.
Pe fondul reluării sancţiunilor, a ajuns la Teheran şeful diplomaţiei nord-coreenne, Ri Yong Ho, pentru discuţii cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, informează agenţia FARS. Cei doi diplomaţi au discutat despre extinderea relaţiilor bilaterale, însă au acordat o deosebită importanţă şi problemelor semnificative regionale şi internaţionale, detaliază agenţia iraniană MEHR News.
La recentul Forum regional al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est, ASEAN, de la Singapore, statele membre şi cele participante au strâns rândurile în faţa ameninţării războiului comercial, titrează Channel News Asia. UE şi ASEAN vorbesc pe aceeaşi voce, titrează La Tribune, menţionând că ASEAN a încheiat acorduri de liber-schimb între membrii săi şi parteneri comerciali din regiune. La forum, şefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, i-a asigurat pe omologii săi din Asia de Sud-Est de cooperarea UE cu ţările regiunii, subliniind importanţa respingerii protecţionismului, în condiţiile în care Statele Unite sunt prinse în dispute comeciale cu China şi cu aliaţi apropiaţi, inclusiv cu UE. Mogherini şi-a exprimat speranţa că acordurile comerciale bilaterale pe care UE le negociază cu mai multe state membre ale ASEAN vor fi o piatră de temelie pentru un viitor acord inter-regional, reţine Channel News Asia.
În Rusia a fost creată şi testată o zonă activă unică pentru reactorul nuclear cu resurse pentru întregul ciclu de viaţă al unui submarin atomic, se arată într-un raport anual citat de Ria Novosti. Crearea reactorului pentru submarine, care nu necesită reîncărcarea cu combustibil nuclear, are o imensă importanţă pentru capacitatea de luptă a forţelor submarine ale Flotei Maritime Militare a Rusiei, precizează Ria Novosti. Reactorul este de o sută de ori mai mic decât cele folosite de submarinele cu propulsie nucleară, scrie Russia Today. De asemenea, reactorul poate atinge puterea maximă de două sute de ori mai repede decât o centrală nucleară convenţională.
Chinezii îşi anunţă dorinţa de a construi cel mai lung tunel submaritim din lume, de 135 de kilometri, care să unească Taiwanul şi China, relatează South China Morning Post. Termenul prevăzut de dare în folosinţă este anul 2030, cu condiţia ca Taiwanul şi China să ajungă la înţelegere şi să înceapă lucrările cel târziu în anul 2020. (Cristina Zaharia)/czaharia