Staţia Spaţială Internaţională trece pe deasupra Bucureştiului

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Staţia Spaţială Internaţională trece pe deasupra Bucureştiului, în fiecare seară, până în 23 august. Poate fi văzută şi cu ochiul liber, dacă cerul este senin, însă intervalul de vizibilitate este de doar câteva minute, ne spune Adrian Şonka, coordonator la Observatorul Astronomic din Capitală.
Adrian Şonka: Spaţia Spaţială Internaţională se vede ca o simplă stea, dar nu ca o stea ce stă pe loc, ci una care se mişcă printre stele. Practic, nu are lumini de poziţie ca avioanele, deci, pur şi simplu are o lumină constantă, apare, rămâne la strălucire maximă, după care dispare după maxim trei-patru minute. Important este că staţia spaţială este foarte strălucitoare, mai strălucitoare decât orice stea care se vede în momentul respectiv. Printr-un binoclu, care măreşte deminim 10-15 ori, se pot vedea detalii, se poate vedea că e alungită staţia spaţială, dar contează şi orientarea ei faţă de privitor în momentul respectiv.
Reporter: Pentru că intervalul în care staţia spaţială poate fi văzută deasupra Bucureştiului este scurt, este important să ştim la ce oră apare pe cerul Capitalei. În această seară, ea poate fi observată de la 21:16 timp de patru minute. NASA are un serviciu special care îi ajută pe cei intersaţi să afle din timp care este intervalul de vizibilitate./lcoman/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 august)