Pensiile vor fi dublate în România până în anul 2022 – spune ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu

Pensiile vor fi dublate în România până în anul 2022, după ce vor fi recalculate în baza unei noi legi, a anunţat, astăzi, ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Ea a lansat în dezbatere publică documentul care urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent. Bogdan Isopescu cu detalii:

Reporter: Proiectul de lege intenţionează să elimine inechităţile din sistemul public de pensii, cele care au făcut ca anumite persoane să aibă pensii diferite deşi au acelaşi număr de ani lucraţi în aceeaşi profesie şi cu aceeaşi cotizaţie. De asemenea, documentul elimină inechităţile din sistem dintre bărbaţi şi femei. Se vor păstra patru categorii de pensii: pentru limita de vârstă, pensia anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Unele modificări încurajează natalitatea.

Lia Olguţa Vasilescu: Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani trei copii, beneficiază de reducerea vârstei de pensionară cu şase ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus pentru fiecare copil. Se menţin celelalte prevederi din actuala legislaţie cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condiţii speciale şi deosebite, handicapul etc.

Reporter: Pentru a deveni pensionar va fi nevoie de un minimum de 15 ani de cotizare. Cei care au mai puţin vor primi o indemnizaţie care va face obiectul unui alt act normativ, însă pensionarii aflaţi deja în plată şi care nu au cei 15 ani de contribuţie vor putea opta fie pentru pensia recalculată, fie pentru indemnizaţie, dacă aceasta este mai mare. Ministrul muncii preconizează că legea va fi promulgată cel târziu în decembrie, iar procesul de recalculare al pensiilor se va extinde până în 2021 când toate pensiile vor fi plătite conform noilor prevederi./practica1/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 august