Bilanţul incendiilor care au devastat staţiunea Mati din estul Atenei a ajuns la 94 de morţi

În Grecia, bilanţul incendiilor care au devastat staţiunea Mati din estul Atenei, la 23 iulie, a ajuns astăzi la 94 de morţi, după ce o femeie rănită a decedat la spital. Alte zeci de persoane sunt în continuare în spital, după cum relatează corespondentul RRA la Atena, Mihaela Lamprinidou.

Reporter: 31 de persoane sunt încă internate, dintre care cinci în stare gravă. În primele 11 zile de la incendiu au fost depuse peste 3.600 de cereri de ajutor social din partea locuitorilor afectaţi de incendiu. Guvernul a deblocat suma de 20 de milioane de euro pentru nevoile imediate ale primăriilor din localităţile afectate de incendiu. Guvernul de la Atena a anunţat un set de măsuri pentru sinistraţi. Astfel ei vor fi scutiţi de plata impozitelor, pe teren şi pentru imibil anul acesta, iar ratele la bancă vor fi îngheţate pe o perioadă de un an.
Pe fondul modului în care a fost gestionat incendiul de la Mati au fost înlocuiţi camandanţii Serviciului de Pompieri şi Poliţiei elene.

Premierul grec, Alexis Tsipras, într-un discurs televizat, a anunţat, joi, că va dispune suma de 500 de milioane de euro pentru reorganizarea serviciilor care se ocupă de gestionarea catastrofelor naţionale. Acesta a anunţat că guvernul va avansa la toare reformele inovatoare necesare pentru crearea unui stat modern şi eficace, care se va afla alături şi nu vizavi de cetăţeni, iar tot ce reprezintă un risc pentru vieţile umane va fi demolat. Deja echipe speciale au început demolarea construcţiilor ilegale, aflate la o distanţă mai mică de 500 de metri de linia ţărmului, a gardurilor şi a zidurilor care împiedică accesul spre mare./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 august