2018. augusztus 13

A katonai ügyészek kiterjesztették a kivizsgálásokat a csendőrség pénteki erőszakos fellépése nyomán
A katonai ügyészek kiterjesztették a kivizsgálásokat a pénteki kormányellenes tűntetésen a csendőrség által alkalmazott erőszakos fellépések nyomán. Mint közölték, a nyomozást kiterjesztik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és a szolgálati hanyagság gyanújára is. Hétfő délelőttig több mint harminc tüntető tett panaszt a román katonai ügyészségen, arra hivatkozva, hogy a román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán a csendőrség indokolatlanul bántalmazta őket, egészségüket veszélyeztette, közölte Ionel Corbu katonai ügyész. Másrészt, Dacian Cioloş volt miniszterelnök vezette Románia 100 Platform is hétfőn bejelentette, hogy Carmen Dan belügyminiszter, Speranţa Cliseru bukaresti prefektus és a csendőrség parancsnokai ellen feljelentést tett hivatali visszaélés miatt a pénteki erőszakos tömegoszlatás nyomán. A Nemzeti Liberális Párt rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezte egy kivizsgáló bizottság lérehozásáért  és közölte, hogy egyszerű bizalmatlansági inditványt terjeszt be a belügyminiszter ellen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Viorica Dăncilă miniszterelnök visszatért pihenőszabadságáról
Viorica Dăncilă miniszterelnök a tervezettnél egy nappal korábban visszatért pihenőszabadságáról és azonnal megbeszéléseket folytatott a kormány több tagjával, nevezetesen Paul Stănescu miniszterelnök-helyettessel, Mihai Fifor védelmi miniszterrel és Carmen Dan belügyminiszterrel. Paul Stănescu és Mihai Fifor rövid idő után távozott a Victoria palotából, mig Caemen Dan többet időzött, mintegy két órát.Valószinű, hogy a kormányfő és a belügyminiszter a péntek esti tűntetéseken történt incidensekről beszélt, annál inkább, hogy a történtekről Viorică Dăncilă még szombaton jelentést kért a Belügyminisztériumtól és a Román Hirszerző Szolgálattól (SRI). (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Lia Olguţa Vasilescu: Az új nyugdijtörvény megszűnteti a nyugdijak közötti egyenlőtlenségeket
Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter hétfőn Craiovan ismételten megerősitette, hogy az új nyugdijtörvény megszűnteti a nyugdijak közötti egyenlőtlenségeket. „Az új törvényes előirások csak 2021-ben lépnek hatályba, mivel 5,2 millió nyugdijat kell újraszámolni, ami hatalmas munkát jelent a Nyugdijpénztárnak”, magyarázta a munkaügyi miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Szeptember 1-től kötelező az elektrónikus naplós pénztárgép használata
A nagy- és középvállalkozásoknak szeptember 1-től kötelezően használniuk kell az elektrónikus naplós pénztárgépet, mig a  kiskereskedőknek november 1-ig kell beszerezniük az új készüléket, közölte hétfői közleményében a Pénzügyminisztérium. A modern készülék használatára való átállás céljából az ellenörző szervek tanácsadással segitik a cégeket. Az intézkedést a májusban elfogadott sürgösségi kormányrendelet értelmében alkalmazzák az adócsalás csükkentése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Csaknem 30 százalékkal nőttek a külföldi tőkeberuházások Romániában
Csaknem 30 százalékkal, 2,194 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások Romániában az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest, közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank.Tavaly január és június között 1,695 milliárd euró működőtőke áramlott a román gazdaságba. A 2,194 milliárd euró friss tőke volt és az  újrabefektetett profittal együtt a közvetlen külföldi befektetések értéke elérte a 2,258 milliárd eurót. A folyó fizetési mérleg hiánya 7,23 százalékkal, 3,781 milliárd euróra nőtt az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz mérten. Tavaly 3,526 milliárd euró volt a deficit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)