Nicolae Tanovițchii a câștigat Turul Ținutului Secuiesc

Moldoveanul Nicolae Tanovițchii (Team Novak) s-a impus la ediția a 12-a a celei mai vechi competiții autohtone din calendarul UCI.  El a fost urmat în clasamentul general de colegii săi de la gruparea harghiteană, ucrainienii Oleksandr Prevar și Andrii Bratashchuk.
„Sunt foarte fericit. Este un succes important pentru echipă și pentru mine. Nu e însă prea mult timp de sărbătorit, urmează în curând Turul României și ne dorim un rezultat bun. Vor fi concurenți și echipe mai puternice acolo, dar sper la o clasare pe podium”, a precizat Nicolae Tanovițchii.

Ultima etapă din Turul Ținutului Secuiesc, un circuit de 145 kilometri în jurul orașului Miercurea Ciuc, a produs însă o surpriză. Stelistul Valentin Pleșea (24) a obținut primul său succes UCI din carieră. El a profitat de faptul că cicliștii de la Team Novak au stat la cutie în pluton pentru a conserva avantajul consistent din primele zile și a reușit o evadare spectaculoasă. El a fost urmat în clasament de un alt tânăr rutier autohton, Vlad Dobre (22 ani) de la MS Tina Focus. Cel mai bine clasat rutier român în clasamentul general a fost stelistul Daniel Crista (locul5).

Primul succes la individual din istorie pentru Team Novak

Rezultatul constitutie prima victorie la invididual pentru ciucani în istoria de 12 ani a competiției și o triplă istorică echipa singurului campion paralimpic din istoria României. Deși nu a concurat în premieră la competiția de casă, Eduard Novak se poate declara un manager și totodată un președinte de federație fericit deoarece evoluția cicliștilor români a fost una încurajatoare în perspectiva Turului României din septembrie.

„Am obținut aproape tot ce puteam spera. Le mulțumesc băieților pentru profesionalism. Au stat patru săptămâni în cantonament la munte la Harghita Băi, unde au avut dietă și antrenamente dure, dar au muncit din greu pentru acest obiectiv. Urmează acum Turul Ungariei și Turul Bulgariei, două competiții puternice în perspectiv Turului României.  Sunt un președinte fericit de federație pentru cele două victorii românești de etapă. Cu o atitudine pozitivă, acești băieți pot face minuni”, a precizat Eduard Novak, cvintuplu campion mondial.

 Clasamentul pe echipe: tricoul negru Salvator

1. Team Novak (România) 52:32:17

2. Destil Parkhotel Valkenburg (Olanda) 52:48:20

3. Epronex Bike (Ungaria)  53:01:31

Tricouri individuale

Oleksandr Prevar (Team Novak) – cel mai bun cățărător (tricoul argintiu Csikszereda)

Alex Molenaar  (Destil) – cel mai bun tânăr rutier  U23 (tricoul albastru Tușnad)

Daniel Crista (CSA Steaua) – cel mai bun român (tricoul galben Ciuc Radler)

Gergely Kiss (Epronex Bike) – cel mai bun ungur (tricoul verde Agenția Maghiară de Turism)

Nicolae Tanovițchii – clasamentul general (tricoul portocaliu-negru ING Service)

Andrii Bratashchuk (Team Novak) – clasamentul pe puncte (tricoul roșu-negru Szklerland)

RADOR – 13 august