THE NEW YORK TIMES: Violența a erupt în România, în timp ce zeci de mii de oameni protestau contra corupției

Protestele antiguvernamentale din capitala României au devenit violente vineri noapte, când poliția s-a ciocnit cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Peste 240 de oameni, inclusiv câțiva membri ai forțelor de ordine, au fost răniți.
Un număr estimat la 100.000 de oameni s-a strâns pe parcursul zilei în Piața Victoriei din București pentru a-și exprima furia la adresa guvernului, alte zeci de mii de oameni protestând în alte orașe de pe tot cuprinsul țării. Principala lor nemulțumire o constituie schimbările legislative despre care mulți afirmă că vor slăbi statul de drept.
„Vrem democrație și legi care apară cetățenii, nu politicienii”, a declarat Moisa Mărăcine, 33 de ani, venit cu avionul din Regatul Unit, unde trăiește și unde deține o firmă.
Organizatorii au căutat să atragă românii din străinătate la această manifestație, cea mai nouă dintr-o serie mai lungă.
Stelian Onchioiu, 43 de ani, care muncește la Dublin ca șofer, a declarat că s-a întors „pentru că vreau să schimb sistemul din România”. După un deceniu petrecut în armată, a declarat dl Onchioiu, ultimii doi ani a trăit în Irlanda. „Este important pentru noi să ne întoarcem”, a declarat el. „Este prea multă corupție.”
Deși protestele au început pașnic, încercările manifestanților de a împinge înapoi cordoanele de poliție au întâmpinat o rezistență puternică. Unii din mulțime au aruncat cu sticle și pietre în poliție, iar tensiunile s-au mărit pe măsură ce se lăsa noaptea.
Noile proteste au loc la 18 luni după ce manifestanții au organizat cea mai mare demonstrație din România de după revoluția care a răsturnat comunismul în 1989.
În februarie 2017 jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă pentru a se opune unei ordonanțe de urgență care efectiv dezincrimina corupția de nivel inferior. De atunci, guvernul condus de social-democrați a continuat să impună legi despre care opozanții consideră că anulează progresele anticorupție realizate de România de la aderarea ei la UE în 2007.
Luna trecută procurorul șef al instituției anticorupție a țării, Laura Codruța Kovesi, a fost revocată după ce căzuse în dizgrația guvernului.
Manifestațiile antiguvernamentale au devenit ceva obișnuit în România, însă în ultimele luni numărul protestatarilor scăzuse semnificativ, din cauza instalării unei stări de oboseală. Protestele de vineri au fost cele mai mari din ultimele luni.
Anterioarele manifestații au trecut fără prea multe incidente violente. Utilizarea gazelor lacrimogene de către forțele de securitate amplasate în fața sediului guvernului i-a înfuriat pe mulți protestatari și, pe măsură ce noaptea se lăsa, ei au refuzat să se disperseze.
Curând după ora 23:00 forțele de securitate au început să evacueze piața de protestatari prin forță.
Klaus Iohannis, care deține funcția în mare măsură ceremonială de președinte și care a fost liderul opoziției, a denunțat violența într-un mesaj scris pe Facebook.
„Condamn cu fermitate intervenția brutală a jandarmeriei, puternic disproporționată față de manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei”, a scris el. „A încerca să înfrângi voința poporului printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție detestabilă.”
Articol de Kit Gillet

THE NEW YORK TIMES (SUA), 10 august 2018
Traducere: Andrei Suba