Vernisaj: expoziția „Înveșmântare” a artistului Gheorghe Ilea, la Bucureşti

Galeria Romană, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, vernisează joi, 16 august 2018, de la ora 19.00  expoziția „Înveșmântare”  semnată  de artistul Gheorghe Ilea.

Expoziția, al cărei curator este Vladimir Bulat, reprezintă summa gândirii plastice a artistului Gheorghe Ilea, a concepțiilor sale despre rolul, funcția și limitele picturii.

„Înveșmântare” este un remember și o meditație totodată asupra a ceea ce înseamnă în existența umană hainele, veșmântul, înțolirea –  elemente care trimit la  memoria noastră sau uitarea noastră.

Gheorghe Ilea propune un inventar restrâns al unui univers intim, despre care spune: „Am întâlnit destul de des, în Vechiul și în Noul Testament, termeni referitori la haină și la îmbrăcare. Nu e vorba de țesătura în sine, ci de o stare interioară care răzbate afară. Respectând anumite valori, acestea te îmbracă ca o haină. «Haina» e o temă care mă preocupă demult. Pe lângă hainele propriu-zise, cuvintele te mângâie și tot ele te pot răni. Prezența unei ființe dragi te protejează ca un veșmânt”.

În comparație cu alte proiecte ale artistului, expoziția „Înveșmântare” aduce în prim-plan exclusiv picturi, lucrate pe suporturi de dimensiuni diferite din perioada 2009-2018.

Expoziția „Înveșmântare” include 51 de lucrări și va fi deschisă până pe 9 septembrie.

Născut la 1 noiembrie 1958, în satul Bucea, județul Cluj, Gheorghe Ilea a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca.

De-a lungul timpului, a realizat numeroase expoziții personale, atât în țară, cât și în străinătate. Gheorghe Ilea a fost propus pentru a reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția în anul 2009.

Printre expozițiile sale se numără: „Fânul” (1999, Artexpo, București, 2000, Muzeul de artă din Cluj); „Ciucea – Gălpaia” (2012, fațada Fabricii de pensule, Cluj, proiect al Galeriei Plan B); „Tronicart – 1300” (2012, Muzeul Național de Artă Contemporană, București), „Povestea mutării” (2014, Galeria Plan B, Cluj), se arată într-un comunicat primit la redacţie.

RADOR – 14 august