Ziua Marinei : Militari de nota 10 în Anul Centenarului

Militarii Forțelor Navale Române ne-au făcut din nou onoarea de a defila in fața noastră, intr-un spectacol unic de Ziua Marinei, la Constanța. Salturi cu parașuta, intervenții ale scafandrilor, demonstrații pe mare și in aer cu diverse tipuri de ambarcațiuni, cu avioane și elicoptere de luptă, toate acestea au putut fi urmărite de mulțimea de oameni de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care timp de câteva ore, au putut admira o demonstrație spectaculoasă de profesionalism, curaj si spirit de echipă. Au fost prezentate secvente de luptă în spatele cărora stau  antrenamente epuizante in care fiecare detaliu este impecabil pus la punct.

La activitățile organizate de Statul Major al Forțelor Navale Române a fost prezent si președintele Klaus Iohannis, care a felicitat gazdele pentru profesionalismul și dedicarea cu care își fac datoria si ne reprezintă în cadrul structurii aliate NATO.

Sărbătoarea a debutat cu prezentarea navelor aflate în dotarea Marinei Române, premiera de anul acesta fiind participarea velierului italian Palinuro, venit special pentru acest eveniment. Alături de Nava Școala Mircea, velierul a salutat publicul de pe faleză, iar remorcherele Voinicul, Vânjosul si Vârtosul au executat manevre navale. Au urmat scenarii minuțios gândite, care de care mai complexe, prezentând diverse situații care pot apărea pe mare, pe uscat și in aer si care sunt gestionate perfect de militarii noștri.

Militarii GNFOS (Grupul Naval al Forțele pentru Operații  Speciale) au fost punctul de atracție al manifestărilor, ei participând la o serie de exerciții spectaculoase care i-au ținut cu sufletul la gură pe toti cei prezenți, demonstrându-si incă o dată nivelul de pregătire. Scafandrii militari au fost lansați de la bordul unui elicopter, după care toate navele au simulat o secvență de luptă împotriva aviației inamice. Au intrat în scenă elicopterele Puma Naval, avionul de cercetare P8 Poseidon, o corveta si trei ambarcațiuni de tip RHIB, care au participat la un exercițiu demonstrativ împotriva unui submarin inamic, pe care l-au depistat si anihilat.

Infanteriștii marini au jucat rolul inamicului si s-au deplasat cu zece ambarcațiuni rapide pentru a ataca o cladire de pe țărm. Atacul a fost respins de două nave ,dar și de avioanele de luptă F16 si elicopterele Puma Naval. Următorul moment a constat intr-un exercițiu de combatere a migratiei ilegale pe mare

Scafandrii de luptă le dau din nou emoții celor prezenți printr-o demonstrație de anihilare a unei ambarcatiuni inamice, prin deschiderea focului din bărcile rapide de tip RHIB, iar punctul culminant, care a stârnit valuri de aplauze și entuziasm, a fost recuperarea scafandrilor căzuți in apă de către un elicopter Puma Naval, aceștia salutând din aer, prinși de parâmă și purtând steagul României.

Finalul i-a revenit Fregatei Regele Ferdinand, care a defilat in fața tribunei cu un elicopter Puma Naval care a simulat o manevră de apuntare. Exercițiile demonstrative s-au încheiat cu defilarea tuturor navelor prin fața Comandamentului Flotei și cu o paradă a militarilor prezenți la eveniment.

Evenimentul, devenit unul de tradiție, a fost privit cu entuziasm de constănțenii si turiștii care se bucură de mini-vacanța de Sf. Maria, iar faleza s-a dovedit neîncăpătoare pentru toți cei care s-au străduit să găsească cel mai bun loc de unde să admire parada. Manifestările au continuat până târziu, când a avut loc retragerea cu torte a marinarilor militari.

Adelina Boboc, RADOR