Atacurile cibernetice asupra sistemelor informatice ale unor bănci din România s-au intensificat în ultima perioadă

Atacurile cibernetice asupra sistemelor informatice ale unor bănci din România s-au intensificat în ultima perioadă, iar grupări infracţionale din străinătate ţintesc mai ales reţelele de bancomate, au atras atenţia astăzi oficiali ai SRI. Precizările au venit în contextul în care şi băncile americane au primit avertismente din partea FBI, potrivit cărora anumiţi hackeri ar vrea să atace sistemele de retragere sau de procesare de plăţi cu cardul pentru milioane de dolari. Reporter: Mira Gomboş.
Reporter: SRI precizează într-un comunicat că asupra unor instituţii financiare din România au avut loc atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie-august a acestui an, hackerii folosind mai multe instrumente de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu o grupare de infracţionalitate cibernetică de sorginte estică. Una dintre metodele de lucru folosite de atacatori constă în extragerea unor sume de bani, eliminând limitele de retragere aferente unor conturi bancare. Centrul Naţional CyberInt monitorizează de mai multă vreme activităţile desfăşurate de gruparea Cobalt. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituţii, entităţi şi persoane din spaţiul virtual, iar atacurile informatice împotriva instituţiilor financiare au cunoscut o creştere în ultimii ani.
Atacatorii folosesc tehnici în urma cărora obţin acces la sistemele informatice şi ulterior găsesc metode să valorifice informaţiile accesate.
În acest context, SRI pune la dispoziţia instituţiilor financiare experienţa sa în domeniul protejării infrastructurilor cibernetice. Eventualele solicitări de sprijin pot fi transmise la adresa de email cnc@cyberint.ro, se arată într-un comunicat al SRI./apuscasu/menescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 august)