Andra Andriuc va reprezenta Sibiul la Concursul European Young Chef Award 2018

Patru bucătari s-au „duelat” duminică, 19 august, la European Young Chef Award 2018 de la Sibiu. Misiunea acestora a fost să îmbine tradiționalul și inovaţia în rețete inedite. Fiecare dintre concurenți a spus povestea preparatului său în fața unui juriu alcătuit din profesioniști recunoscuți în domeniu, printre care și câștigătorii primelor două ediții, Daniel Joarză și Alin Barabancea. Andra Andriuc a gătit o reinterpretare a saramurei de păstrăv, Alin Costea a pregatit o tocăniță din mațe de miel, cu ardei copt și smântână, Constantin Fesan prezentat o varianta a mușchiulețului de porc cu ienupăr, iar Rareș Moga a reinterpretat clasica pomană a porcului, din porc de la Bazna, județul Sibiu. Câștigătoarea ediției, care a impresionat cu rețeta sa este Andra Andriuc. Tânăra, în vârstă de 25 de ani, va reprezenta Sibiul la European Young Chef Award 2018, organizat în Irlanda, între 25 și 27 noiembrie. Competiția este organizată la nivel european de către International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism. Pe plan regional aceasta este organizată de către membrii Platformei Regiunilor Gastronomice Europene, iar Sibiul este membru din 2014. Căștigătoarea concursului, Andra Andriuc” a precizat: „A fost prima dată când am gătit-o. Când m-am pregătit pentru concurs, am găsit-o într-o carte din secolul al XVI-lea. Câştigătorul ediţiei de anul trecut a gătit oaie, eu am decis să merg pe altceva, saramura fiind una dintre cele mai vechi şi mai gătite reţete tradiţionale româneşti, am decis să o aleg. Dintre toate saramurile, cea mai cunoscută este saramura de peşte”.
„Într-adevăr, cu preponderenţă este întâlnită în zona Moldovei şi a Dobrogei, dar o regăsim şi în Ardeal. Este primul concurs la care am participat, emoţiile au fost enorme. Pasiunea pentru bucătărie mi-am descoperit-o în timpul şcolii de bucătar Adi Hădean, care a durat un an de zile, timp în care am făcut practică la diferite restaurante din Sibiu. Într-un final voi reinterpreta saramura de păstrăv”, a declarat Andra Andriuc, reprezentanta Sibiului la European Young Chef Award 2018./vdraguta

(RADOR – 21 august)