Peste 500 de focare de pestă porcină africană sunt active în gospodăriile populaţiei din judeţul Tulcea

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o fermă comercială din judeţul Tulcea, a treia afectată de virus în acest judeţ. Peste 500 de focare de pestă porcină africană sunt active şi în gospodăriile populaţiei din judeţul Tulcea, iar 3000 de porci fiind sacrificaţi până acum. Corespondentul nostru Irinel Călin relatează.
Reporter: Din cele patru ferme de creştere a porcilor din judeţul Tulcea până acum la trei dintre ele a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane, informaţia fiind confirmată astăzi de către directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea, Mitică Tuchilă.
Mitică Tuchilă: Conforma manualului operaţional se precedează, începând de mâine, la neutralizarea întregului efectiv de porci.
Reporter: Conform procedurilor, în cazul fermelor de creştere a porcilor în care se confirmă prezenţa virusului pestei porcine africane se dispune uciderea preventivă a întregului efectiv de suine. Aşa s-a procedat şi în cazul celor două mari ferme din judeţul Tulcea, în care au fost sacrificaţi circa 70.000 de porci. Până acum acestor societăţi comerciale nu li s-au acordat despăgubiri deoarece…
Mitică Tuchilă: La cele două exploataţii comerciale colegii lucrează, documentaţia este destul de laborioasă.
Reporter: Acţiuni de ucidere preventivă a porcilor se desfăşoară de la mijlocul lunii trecute şi în gospodăriile populaţiei din localităţile în care sunt mai multe focare de pestă porcină africană. În cazu crescătoriilor particulare, dosarele de despăgubire au fost întocmite şi chiar s-au făcut primele plăţi, mai spune directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Tulcea.
Mitică Tuchilă: La gospodăriile populaţiei medicii veterinari zonali au întocmit şi plătit 78 de dosare în valoare de 197.000 de lei şi alte 67 de dosare sunt gata, care urmează să fie plătite în cursul acestei săptămâni.
Reporter: La sediul Prefecturii Tulcea va avea loc şedinţa Centrului local de combatere a bolilor, care va hotărî atât uciderea preventivă a întregului efectiv de porcie de la Complexul din Văcăreni cât şi o nouă listă cu localităţi în care se vor sacrifica toţi porcii din gospodăriile populaţiei./menescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 august)